Scroll Top

Стартира проект „Споделяй отговорно: борба с дезинформацията чрез медийна грамотност“

Technology Communication Icons Symbols Concept

Фондация „Глобални библиотеки – България“ стартира нов 10-месечен проект, съфинансиран от отдел „Публична дипломация“ на Посолството на САЩ в София.

Проектът „Споделяй отговорно” /Be Aware of What You Share: combatting misinformation through media literacy има за цел да насърчи медийната грамотност сред младите хора (15-19 години) и възрастните в България, използвайки обществените библиотеки като центрове за информация и обучение. Пилотнотно провеждане ще се реализира чрез Американските центрове в Столична библиотека и Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна, при сътрудничество с местни училища. Проектът ще подобри уменията и базата от знания на библиотекарите и ще подпомогне медийната грамотност, критичното мислене и устойчивостта срещу грешната информация дезинформацията и в българското общество.

По време на обученията в пилотния проект участниците ще изследват естеството на съдържанието, което срещат в социалните медии, и контекста, в който това съдържание се публикува. Обученията ще бъдат интерактивни и съобразени с различните начини на обучение сред деца и възрастни.

 


Финансиране, осигурено от правителството на Съединените щати

 

_
Източник на изображението: Freepik

Свързани новини

Skip to content