Scroll Top

Награди

Наградите на Фондация „Глобални библиотеки – България“ са учредени през 2017 г. в изпълнение на нейните мисия и цели за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Наградите се присъждат всяка година на конкурсен принцип в следните категории:

 • За медии, в две подкатегории:
  – национална медия
  – регионална медия
 • За спомоществовател
 • За публична институция

Лауреатите са избирани на конкурсен принцип от жури, след предварително събиране на номнинации, условията за които Фондацията анонсира публично на своя сайт и в информационна кампания.

Връчването на наградите се осъществява на специално събитие по време на Годишния форум на ФГББ.

Знакът на наградата, връчвана в периода 2017-2023 г., е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

На тържествена церемония, на 13 ноември 2023 г. в Регионален център за съвременни изкуства ТОПЛОЦЕНТРАЛА, бяха връчени VII-те годишни награди на фондация „Глобални библиотеки – България. Наградите се връчват  за постижения през годишния период от началото на месец октомври 2022 г. до края на месец септември 2023 г.

Носителите на Годишните награди на Фондация “Глобални библиотеки – България” през 2023 г. са:

 

 

Наградите на Фондация „Глобални библиотеки – България“ са учредени в изпълнение на целите на фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в България. Носителите на наградите се определят от Комисия в състав доц. Георги Лозанов (председател), проф. Владимир Атанасов, Снежана Йовева,  Георги Константинов и Спаска Тарандова.

 

 


НАГРАДА ЗА МЕДИЯ С НАЦИОНАЛНО ПОКРИТИЕ

Детски книги: detskiknigi.com

Сайтът „Детски книги” е онлайн базирана медия, дългогодишен медиен партньор на Фондация „Глобални библиотеки-България” (ФГББ) в организирането на годишния национален форум „Библиотеките днес”, както и на Националната библиотечна седмица на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Кампании като годишната награда „Бисерче вълшебно” се организира в партньорство с ФГББ и ББИА. През 2023 г. Фондация „Детски книги” беше домакин на годишната официална среща на членовете от мрежата за грамотност EURead, която за първи път се проведе извън Брюксел и в която участваха представители на ББИА и ФГББ. На 27 март 2023 г. Евроипейската комисия, организира за първи път „Ден на европейските автори” в София, в която участваха над 150 организации и институции от различни държави. В своето изкаване Валентина Стоева  отличи усилията на ББИА и ФГББ за насърчаване на четенето и грамотността.

Номинация на Българската библиотечно-информационна асоциация


НАГРАДА ЗА МЕДИЯ С РЕГИОНАЛНО ПОКРИТИЕ

Национален пресклуб на БТА- Варна

Екипът на Национален пресклуб на БТА  Варна с ангажираност и съпричастност отразява библиотечни новини и събития с разбиране за мисията на библиотеката за опазване на културното наследство и развитието ѝ като среда за личностно израстване, среда за духовност и култура и място за общуване. Представителите на Националният пресклуб на БТА – Варна проявяват професионализъм в публикациите за библиотеката като неформално и доброволно поемат ролята на медиен партньор.

Номинация на регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – гр. Варна


НАГРАДА ЗА СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛ „СНЕЖАНА ЯНЕВА”

Книжен център „Гринуич“

Целта на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ на Книжен център „Гринуич“ е да се мотивират децата да полагат грижи за природата и да ги възпита в любов към четенето. За десет издания кампанията достига до 60 338 деца, чиито семейства предават за рециклиране повече от 320 тона хартия в Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Добрич, Стара Загора, Русе, Велико Търново и София и спасяват от изсичане 4175 дървета. Кампанията е с изключително широк обществен отзвук и се радва на огромен интерес. Превръща се в любимо есенно събитие за всички деца в градовете, в които се провежда. През годините се провежда със съдействието и активната подкрепа на редица издателствата.

Номинация на регионална библиотека Любен Каравелов – гр. Русе


НАГРАДА ЗА ПУБЛИЧНА ИНСТИТУЦИЯ

Община Враца

Регионална библиотека „Христо Ботев” и Община Враца стартираха първата си пътуваща мащабна кампания за насърчаване на четенето сред деца и тийнейджъри в края на учебната 2022/2023 г. и общите усилия продължават и през новата 2023/2024 г. Амбициозната цел да се посетят всички врачански училища с библиобуса на библиотеката в последните учебни дни на юни, за да се представи по актрактивен начин богатия фонд от литература и дигитални ресурси. Общо 668 ученици от 5. до 11. клас посрещнаха библиобуса на библиотеката и се включиха в книжните игри. В рамките на кампанията общо 713 ученици получиха читателски карти от библиотеката. За началото на новата учебна 2023/204 година кампанията продължи с подарък към първокласниците в града. В първия учебен ден, общо 543 първокласници във Враца получиха подарък читателска карта за библиотеката, заедно с индивидуална книжка, с послание от кмета на Община Враца Калин Каменов.

Номинация на регионална библиотека „Христо Ботев” – гр. Враца

 

Носители на 6-те годишни награди на ФГББ

На 07 ноември от 19.00 ч. в Национален дом на науката и техниката,ул. „Г.С. Раковски“ 108, гр. София на тържествена церемония бяха връчени 6-те годишни наградите на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2022.
Наградите се присъждат в изпълнение на мисията и целите на Фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Петчленно жури от членове на Обществения съвет на ФГББ – проф. Боряна Христова, Снежана Йовева Проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов с председател – Доц. Георги Лозанов определи носителите на наградите за 2022 г. в следните категории:


Наградата за медии във всяка от двете под категории – национална медия и регионална медия, се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките
През 2022 г. носители са:

 • Медия с национално покритие – БНТ за предаването БИБЛИОТЕКАТА
 • Медия с регионална медия – Радио Факус –Кюстендил

Грамоти за номинации получават – Долап.БГ; Вестник Търговищки НОВИНИ; БНР-РРС Стара Загора.

Наградата за спомоществовател се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията в изпълнение на мисията й да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната. В категория спомоществовател „Снежана Янева” журито тази година присъди 2 награди на Издателство Ентусиаст и на Благотворителна инициатива „Чрез Спорт към Знание”.

Грамоти за номинации получават А1-България и НЧ “проф. Кирил Дженев – 2018” гр. Пловдив

Наградата за публична институция се връчва на институция, която в надграждане на задължителните й по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Носител на наградата публична институция е Школа по Изобразително изкуство към “Център за подкрепа за личностно развитие”- гр. Ихтиман;

Грамоти за номинации получават НЧ “Постоянство – 1856” гр. Лом и Сдружение “Платформа АГОРА – Активни граждански общности за развитие и алтернатива”.

Форумът се организира в сътрудничество със СУ „Св. Климент Охридски”, УниБИТ, БПМР и с медийното партньорство на БНТ, БНР, онлайн медиите Аз-чета, Детски книги, Kafene.bg

Носители на петите Годишни награди на ФГББ 2021

На тържествена церемония на 25 ноември 2021 г. в 18.30 ч. в клуб перото бяха обявени носителите на 5-те годишни награди на фондация „Глобални библиотеки – България

НАГРАДА ЗА МЕДИЯ С НАЦИОНАЛНО ПОКРИТИЕ
bTV Media Group
bTV Новините партньорски подкрепя „книгата“ като кауза чрез устойчива политика на отразяване на проблеми на библиотеките и споделяне на добри практики и примери, които са вдъхновяващи за добротворчеството и дарителството на книги.
Впечатляващо за политиката на bTV Media Group като национална медия по отношение на библиотеките, литературата и най-общо изкуствата, че въпреки че нямат отделна програма, посветена на темата, редовно се засягат теми, които подкрепят „книгата“ и библиотечната дейност.
Номинация на издателство „Ентусиаст”

НАГРАДА ЗА МЕДИЯ С РЕГИОНАЛНО ПОКРИТИЕ
Телевизия Запад
ТV Запад предоставя новинарско информационно покритие за цяла Югозападна България: общините Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич и Сандански. Дейността на Регионална библиотека Кюстендил винаги е била във фокуса на културните предавания на телевизията с коректно и обективно отразяване на събития и факти. От м. март 2020 г. творчески екип в състав Денислава Данкова – водещ и редактор и Ивайло Александров – главен оператор разработиха и реализират предаването „Книгите, които ни свързват”. То е едновременно културно, образователно, развлекателно. В основата на концепцията му е да поставя и разглежда теми, които отразяват и популяризират всички аспекти на дейността на Регионалната библиотека в Кюстендил и библиотечната мрежа от обществени библиотеки в областта и се излъчва всеки последен четвъртък на месеца.
Номинация на регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – гр. Кюстендил

НАГРАДА ЗА СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛ „СНЕЖАНА ЯНЕВА”
Фондация „Лъчезар Цоцорков”
Фондация „Лъчезар Цоцорков” през 2021г. финансира и работи за първи път с читалища и библиотекари чрез проект „Опознай себе си и предай нататък”, реализиран от НЧ „Фар 1930″ в партньорство с „Тиймко” ЕООД на стойност 12 282 лв. за повишаване на интереса към четенето и литературата сред младите. Това е иновативна застъпническа кампания за библиотечни работници от читалищата в Северозападна България, които работят с деца и ученици през ваканциите и срещат затруднения с неовладените емоции на подрастващите. Всяка от обхванатите 21 библиотеки обогати библиотечния си фонд с комплект от 8 книги по темата за различни възрасти и карти за игра „Емоциите”.
Номинация на народно читалище „Фар 1930” с. Паволче, област Враца

НАГРАДА ЗА ПУБЛИЧНА ИНСТИТУЦИЯ
Община Бургас
Община Бургас със силната ангажираност на Димитър Николов реновира стара сграда в центъра на Бургас за да я превърнат в нов дом на регионалната библиотека на стойност 9 943 899 лв., РБ „П. К. Яворов” отвори врати за своите ползватели на 1 април 2021 г., тя е притегателен център не само за бургаската общественост , но и за гостите и посетителите на града. Библиотеката отговаря на съвременните стандарти за библиотеката като 3-то място след дома работата/или училището.
Номинация на регионална библиотека „Пейо К. Яворов” – гр. Бургас

Годишни награди за 2020г. на Фондация „Глобални библиотеки – България“

Фондация „Глобални библиотеки – България“ Ви кани да се включите в подаването на предложения за номинации за годишните награди на Фондацията за 2020 г.
Годишните награди на Фондацията са учредени в изпълнение на мисията и целите ѝ за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Отличия ще бъдат присъдени в четири категории – за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в страната.

Кампанията за изпращане на предложения за наградите ще продължи до 14 ноември 2020 г. Номинациите се извършват съгласно статута на наградите, като за всяко предложение се попълва формуляр по образец. Попълнените формуляри се изпращат на имейл адреса на Фондацията foundation@glbulgaria.net. Статутът на наградите и формулярът за номинации могат да бъдат изтеглени от сайта на Фондацията.

Тази година ще бъдат приемани номинации за постижения през периода 7 ноември 2019 г. до 14 ноември 2020 г. Лауреатите ще бъдат избрани на конкурсен принцип от петчленно жури, като селекцията ще се извърши през месец ноември 2020 г. Наградите ще бъдат връчени на петия национален форум „Библиотеките днес“, който ще се проведе онлайн през втората половина на ноември 2020 г.

Номинации за наградите за всяка от категориите могат да се правят от ръководните органи на обществените библиотеки, организации в областта на науката, образованието, информационните технологии, библиотечното дело, развитието на местните общности и на гражданското общество и др. Допускат се и самономинации на национални и регионални медии. Препоръчваме да се запознаете със Статута на наградите преди да пристъпите към подаването на предложения за номинации.

Знакът на годишните награди е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

Наградата за медии във две подкатегории – за национална и за регионална медия ще се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките.

Наградата за спомоществовател ще се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията в изпълнение на мисията й да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната.

Наградата за публична институция ще се връчва на институция, която в надграждане на задължителните й по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Фондация „Глобални библиотеки – България“ е учредена през 2013 г. като неправителствена организация в обществена полза. В настоятелството влизат представители на Министерството на културата на Република България, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националния дарителски фонд „13 века България“, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюза на народните читалища.
Фондацията е приемник на целите и рeзултатите на Програма „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“, изпълнявана в България в периода 2009 – 2013 г., след предоставено финансиране от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ – САЩ.

ФОРМУЛЯР ЗА НОМИНАЦИЯ

За повече информация:
Спаска Тарандова
Изпълнителен директор на
Фондация „Глобални библиотеки – България“

тел. : 02/ 465 10 76
моб. тел.: 089 221 9360
e-mail: foundation@glbulgaria.net

Трети годишни награди на ФГББ за медии, спомоществовател и публична институция

В рамките на кампанията библиотеки от страната, самите медии и други заинтересовани страни имаха възможност да направят номинации в четири категории – за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция, които са допринесли за популяризиране на дейността на обществените библиотеки в страната, съдействали са или са спомогнали за реализирането на определени дейности, за разрешаване на определени проблеми или за достигане до нови публики и постигане на по-добри резултати.

Бяха получени 13 номинации. Съответно за категориите: Регионална медия бяха получени 6 номинаци, за Национална медия – 3 номираци, за Спомоществовател – 3 номинации и за Публична институция една номинация.
На конкурсен принцип петчленно жури в състав доц. Георги Лозанов (председател), проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, Марин Бодаков и Снежана Йовева определи победителите в отделните категории и подкатегории, съобразно Статута на наградите. Тази година комисията предложи г-жа Златка Михайлова, която е номинирана като личност да бъде поощрена и отличена с плакет от ФГББ.

Наградите на ФГББ са учредени в изпълнение на мисията и целите на Фондацията и се връчват на организации, които подпомагат усилията й за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.
Те се присъждат всяка година на конкурсен принцип в следните категории:

 • За медии, в две подкатегории: за национална и за регионална медия;
 • За спомоществовател;
 • За публична институция.

Наградата за медии във всяка от двете подкатегории се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки.
Наградата за спомоществовател се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията.
Наградата за публична институция се връчва на институция, която в надграждане на задължителните й по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Знакът на наградата е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

Наградите бяха връчени на тържествена церемония в рамките на националния форум “Библиотеките днес”, който се проведе на 7 ноември 2019г. в хотел “Рамада”, гр.София.

Победител в подкатегория „Регионална медия“ е “БНР – Радио Видин” с 37 точки. Прави впечатление, че „БНР – Радио Видин” е номинирано от 3 регионални библиотеки в градовете: Видин, Враца и Монтана. Благодарение на взаимната работа, Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” – гр.Видин и „БНР – Радио Видин” създават съвместна рубрика „Да разлистим старите видински вестници”, чрез които слушателите могат да разберат какво е вълнувало жителите на града в миналото.

В подкатегорията „Национална медия” е отличен сайта „Аз-чета” с 46 точки. С изградената онлайн общност от няколко десетки хиляди потребители, сайтът е основен източник на информация за най-новото в света на книгите в българското интернет пространство.Той става и основен медиен партньор на първия литературен фестивал в Северозапада „Враца – книжен град”, организиран от РБ „Христо Ботев” – Враца.

В категорията „Публична институция” наградата е присъдена на Сдружение „Писалка и перо” с 38 точки . Сдружението в партньорство с РНБ „Иван Вазов” – Пловдив реализира проект „Литературен Ренесанс в Пловдив”.

В категорията „Спомоществовател” наградата се присъжда на „Враца софтуерно общество” с 34 точки. В лицето на „Враца софтуерно общество”, екипът на РБ „Христо Ботев” – Враца открива и най-ценните си партньори в мисията за неформално образование по дигитални умения на деца, достъп до знание чрез новите технологии и не на последно място популяризирането на библиотеката и улесняване на достъпа до култура чрез дигитализирани архиви.

Номинации за годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2018 г.

 

Фондация „Глобални библиотеки – България“ Ви кани да се включите в подаването на предложения за номинации за годишните награди на Фондацията за 2018 г.

Годишните награди на Фондацията са учредени в изпълнение на мисията и целите ѝ за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Отличия ще бъдат присъдени в четири категории – за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в страната.

Кампанията за изпращане на предложения за наградите ще продължи до 30 септември 2018 г. Номинациите се извършват съгласно статута на наградите, като за всяко предложение се попълва формуляр по образец. Попълнените формуляри се изпращат на имейл адреса на Фондацията foundation@glbulgaria.net. Статутът на наградите и формулярът за номинации могат да бъдат изтеглени от сайта на Фондацията.

Тази година ще бъдат приемани номинации за постижения през периода 1 октомври 2017 г. до 30 септември 2018 г. Лауреатите ще бъдат избрани на конкурсен принцип от петчленно жури, като селекцията ще се извърши на три етапа през месец октомври 2018 г. Наградите ще бъдат връчени на третия национален форум „Библиотеките днес“, който ще се проведе в София през месец ноември 2018 г.

Номинации за наградите за всяка от категориите могат да се правят от ръководните органи на обществените библиотеки, организации в областта на науката, образованието, информационните технологии, библиотечното дело, развитието на местните общности и на гражданското общество и др. Препоръчваме да се запознаете със Статута на наградите преди да пристъпите към подаването на предложения за номинации.

Знакът на годишните награди е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

Наградата за медии във две подкатегории – за национална и за регионална медия ще се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките.

Наградата за спомоществовател ще се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията в изпълнение на мисията й да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната.

Наградата за публична институция ще се връчва на институция, която в надграждане на задължителните й по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Фондация „Глобални библиотеки – България“ е учредена през 2013 г. като неправителствена организация в обществена полза. В настоятелството влизат представители на Министерството на културата на Република България, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националния дарителски фонд „13 века България“, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюза на народните читалища.

Фондацията е приемник на целите и рeзултатите на Програма „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“, изпълнявана в България в периода 2009 – 2013 г., след предоставено финансиране от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ – САЩ.

За повече информация:
Спаска Тарандова
Изпълнителен директор на
Фондация „Глобални библиотеки – България“

тел. : 02/ 465 10 76
моб. тел.: 089 221 9360
e-mail: foundation@glbulgaria.net

Файлове:
Формуляр за номинация за годишните награди на ФГББ (875.5 KB)
Статут на годишните награди на ФГББ (376.59 KB)

Номинациите за първите награди на фондация “Глобални библиотеки – България” продължават до 15 октомври

Съобщение до медиите

Библиотеките от цялата страна могат да изпратят своите номинации в първите годишни награди на фондация “Глобални библиотеки – България” до 15 октомври. Отличия ще бъдат присъдени в четири категории – за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в страната. Наградите ще бъдат връчени на втория национален форум “Библиотеките днес”, който ще се проведе в София между 9 и 11 ноември.

Ще бъдат приемани номинации за постижения през годишния период от началото на октомври 2016 г. до 15 октомври 2017 г. Лауреатите ще бъдат избрани на конкурсен принцип от петчленно жури, като селекцията ще се извърши на три етапа през октомври.

“С тези награди искаме да дадем възможност на българските библиотеки да отличат онези институции и личности, които ги подкрепят и по този начин правят работата им по-видима и намираща подкрепа. В момента библиотеките и у нас, и по цял свят са в процес на трансформация към обществени центрове в помощ на гражданите и тази подкрепа е от ключово значение”, казва Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация “Глобални библиотеки – България”.

Призьорите в годишните награди на фондацията ще получат статуетка, изработена от художника Павел Божерянов. Предложенията се подават в електронен вид на имейл адрес foundation@glbulgaria.net, а формулярът за номинации може да бъде изтеглен от тук.

Наградата за медии във всяка от двете подкатегории ще се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките.

Наградата за спомоществовател ще се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от фондация “Глобални библиотеки – България” в изпълнение на мисията й да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната.

Наградата за публична институция ще се връчва на институция, която е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”, в рамките на която 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване от гражданите. Днес Фондацията поддържа тази техника и осигурява условията за равен достъп до нея.

Допълнителна информация:
Александър Кръстев
+359 888 297 674
media@glbulgaria.bg

Файлове:
Прес съобщение относно номинации за първите годишни награди на ФГББ (297.25 KB)

Skip to content