Scroll Top

„Зависи от теб“ – нов проект на Глобални библиотеки – България и Посолство на САЩ в София

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Фондация “Глобални библиотеки – България” стартира нова едногодишна програма с финансиране от отдел “Публична дипломация” на посолството на САЩ в София.

Озаглавен Depend on You (Зависи от теб), проектът има за цел да насърчи демократичното образование и участие в България чрез позициониране на обществените библиотеки като центрове за информация и неформално образование и чрез обучение на библиотекари като преподаватели. Проектът ще насърчи дейността на библиотеките и ще засили демокрацията на участието и гражданската активност в българското общество.

За пилотния проект експерти от гражданското общество, заедно с петте участващи библиотеки на Американските центрове в София, Бургас, Пловдив, Варна и Велико Търново, ще обучават библиотекари да водят часове по демократично образование, насочени към млади българи, завършващи гимназия и нагоре. Тези класове ще разглеждат както практически, така и теоретични теми, като например как да гласуват и защо гражданите трябва да участват в изборния процес. В края на проекта резултатите ще бъдат разпространени, за да могат и други български библиотеки да станат по-активни в предоставянето на информация и услуги, свързани с демократичните процеси.


Gift of the United States Government

_
Източник на изображението: Freepik

Свързани новини

Skip to content