Scroll Top

„Зависим от теб“ – нов проект на Глобални библиотеки – България и Посолство на САЩ в София

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Фондация “Глобални библиотеки – България” стартира нов едногодишен проект, финансиран от отдел “Публична дипломация” на посолството на САЩ в София.

Озаглавен Depend on You (Зависим от теб), проектът има за цел да насърчи демократичното образование и участие в България чрез позициониране на обществените библиотеки като центрове за информация и неформално образование и чрез обучение на библиотекарите като ментори. Проектът ще насърчи дейността на библиотеките и ще засили демокрацията на участието и гражданската активност в българското общество на базата на добри практики от американските обществени библиотеки, адаптирани за прилагане в обществените библиотеки е България.

За пилотния проект експерти от гражданското общество, заедно с петте участващи библиотеки на Американските центрове в София, Бургас, Пловдив, Варна и Велико Търново, ще обучават библиотекари да реализират програми по гражданско образование, насочени към млади хора, завършващи гимназия и нагоре. Тези класове ще разглеждат както практически, така и теоретични теми, като например как да гласуват и защо гражданите трябва да бъдат активни в изборния процес. В края на проекта резултатите ще бъдат представени и споделени, за да могат и други обществени библиотеки да станат по-активни в предоставянето на информация и услуги, свързани с демократичните процеси.


Gift of the United States Government

_
Източник на заглавното изображение: Freepik

Свързани новини

Skip to content