Scroll Top

Depend on You: Национално състезание по публична реч за младежи

447391206_888788016612387_8665346394204280358_n
Финалният кръг на националното състезание по публична реч за младежи – организирано в рамките на проект Depend on You: Civic Engagement of Young  People/ Зависи от теб: гражданско участие на младите хора – беше проведено на 1 юни в Американския център на Столична библиотека
В състезанието участваха 15 ученици от горен курс от училища в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София. Водещ на състезанието беше Камелия Конева, координатор на Американския център на Столична билиотека.
Учениците в 5 минутни речи говориха по теми за важността на европейските избори, младите хора и ЕС, разширяването на ЕС, дезинформация, изкуствен интелект, защита на животните, храни и потребление и други актуални въпроси за ЕС.

Представителите на журито, които оценявахе участниците бяха:

▪️Валерия Кардашевска – доктор по „Театрознание и театрално изкуство“ и доцент в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, преподавател по дисциплините „Публична реч“, „Техника на говора“ и „Ораторско изкуство“
▪️Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация Глобални библиотеки България
▪️Иван Начев – политолог, експерт по европейска интеграция, преподавател в Нов български университет и изпълнителен директор на Българско училище за политика “Димитър Паница”,
Определени от журито бяха следните победители:
  • Първо място – Александър Станев от 91 НЕГ “Проф. Константин Гълъбов” с тема “Европейска стратегия за стабилна хранителна система”.
  • Второ място – Доротея Сергиева от Първа езикова гимназия – Варна с тема „Как да се противопоставим на дезинформацията и фалшиво създадената реалност през годината на изборите”
  • Трето място – Габриела Манцарова от Търговската гимназия в Бургас с тема „Младите хора: Как ЕС работи те да имат повече възможности”.
Отличилите се ученици ще посетят Европейския парламент след неговото сформиране през есента на 2024 г.

Проектът е финансиран от отдел “Публична дипломация” на посолството на САЩ в София и изпълняван от ФГББ в партньорство с БУП „Димитър Паница” и Американските центрове в регионалните библиотеки на Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София.

Свързани новини

Skip to content