Scroll Top

Обучителна седмица с библиотекари от Европа в София по проект ADELE

IMG_9650

19 библиотечни професионалисти от цяла Европа бяха в София между 24 септември и 1 октомври 2023 г., за третия образователен обмен в рамките на проекта ADELE (т. нар. Learning Teaching Training Week, или LTTA), на който Фондация „Глобални библиотеки – България“ беше домакин. Седмицата премина в оживен обмен на опит, срещи с местната балканско-европейска културна среда и изграждането на разбиране за предизвикателствата и стремежите във връзка със съхраняването на всяка библиотека като източник на  възможности.

Участниците* в обучителния обмен бяха представители на различни организации от Ирландия, Италия, Швеция, Германия, Норвегия и Словения. Със старта на седмицата всеки представи в 5-минутно резюме своя опит, свързан с дигиталната трансформация на библиотеките, което сплоти групата като единна професионална общност и предостави база за последващи дискусии.

Останалата част от програмата за LTTA седмицата в София  беше балансирана между обучителни, посещения на библиотеки и запознаване с културния контекст. Четирима изявени български експерти бяха поканени като лектори, за да обхванат четири различни аспекта, свързани с дигитализацията и овластяването на библиотеките.

  • Вал Стоева дискутира темата Насърчаване на четенето и ограмотяването, като разказа за професионалната си практика, насочена към  повишаване на четенето на децата чрез включването на техните родители.
  • Жюстин Томс – чрез комбинация от презентация и работилница с участниците, напомни на всички за необходимостта библиотеките да използват Ефективна дигитална комуникация, като също така отбеляза значението на обучеаването в медийна грамотност, както на библиотечния персонал, така и на потребителите на библиотеките.
  • Ана Лазарова представи преглед на непрекъснато актуализиращата се област на Авторското право във връзка с библиотеките в дигиталната ера.
  • Марина Енчева постави Дигитализацията и развитието на библиотеките в контекста на Целите на ООН за устойчиво развитие и разясни постиженията на местните библиотеки в тази област.
  • ADELE Webinar #3, организиран от Public Libraries 2030 на тема Дейности за обучение на дигитални умения в обществената библиотека, също беше част от програмата и предостави възможност на участниците в Обучителния обмен да съпиставят своя опит допълнително с този на техните хърватски и белгийски колеги.

• • •

За по-цялостно разбиране на темите, предложени в обучителните сесиите, от решаващо значение е познаването на културния контекст. В този смисъл, програмата на  групата, гостуваща в София, включваше и поредица от подобни възможности.  направи софийска литературна разходка, Водени от Александър Шпатов (писател и основен член на екипа зад проекта ЧитЯлнЯта), участниците в обмена се включиха в Литературна разхода из София – одухотворена от запомнящи се анекдоти и местни тайни, разказващи за София и България, за политиката и културата и всичко между тях, свързано с книги, писатели, издателска дейност и библиотеки.

Гостуващата група имаше възможност да присъства и на ежегодното събитие Нощ на литературата, което представя европейски писатели пред българската публика. Въпреки че всички четения бяха единствено на българските преводи на книгите, а не на техните оригинални езици, участниците с интерес се присъединиха към няколко от тях.

Последващото пещение в Софийската градска художествена галерия включваше  разглеждането на две ретроспективни изложби, които проследяват два исторически паралелни наратива за споделената ни европейска идентичност. Експозиция, която представя творчеството на Генко Генков (1923-2006), значим български художник експресионист с независим подход към изкуството, който в крайна сметка се сблъсква с комунистическия режим и е интерниран в концентрационен лагер, а след това и в психиатрична болница. И изложба на немската фотографка Барбара Клем (1959-2004), един от най-известните хроникьори на съвременна Германия, представена с над 120 сребърни желатинови отпечатъка, включващи политика, култура и икономика, заснети преди и след обединението на Германия.

В последния ден на своя престой в София групата посети Националния исторически музей, който се помещава в сграда архитектурен образаец на комунистическия модернизъм, разположена в полите на Витоша. Групата се запозна с пълния набор от културни и социални артефакти, открити на територията на съвременна България, датиращи от новокаменната епоха (6-то хилядолетие пр. н. е.) през развитието на Тракия през Римската епоха, последващия период на Късна античност и Средновековния период (7-14 век), който започва със създаването на българското ханство и включва създаването на кирилската азбука през 9 век.

• • •

Посещенията на библиотеки в рамките на седмицата обхвана разнородна селекция, с което групата имаше възможност да проследи в различни аспекти мащаба и функционирането на местната библиотечна система. Участниците видяха как всяка библиотека изгражда взаимоотношения със своите общности, как организира данните, своите колекции и инфраструктура, както и визиите и целите, които следват.

Първото посетено място беше Столична библиотека, където, в Американския ѝ център, се провеждаха и ежедневните сесии на срещата. Участниците бяха запознати с активностите за включване на малки деца и тийнейджъри чрез редовни STEM дейности, а след това разгледаха колекциите от редки книги на библиотеката, събрани от личните колекции на видни българи. Някои от най-старите книги в библиотеката бяха показани на групата заедно с почистващите машини, използвани за тяхното съхранение.

Посещенията на библиотеки продължиха с визита в Нов български университет и неговите уютни, но същевремнно технологично оборудвани библиотечни пространства, предназначени за специфичните нужди на студентите и техните преподаватели. По-късно групата посети разположен в близост филиал на Софийска градска библиотека, за да добие представа за библиотеки, посветени на общността, в по-малък мащаб.

Проучването на библиотеки продължи в Университета по библиотекознание и информационни технологии , където бяха посетени библиотеката и техническата зала. Участниците бяха поканени да разгледат еклектичната библиотечна колекция от книги, сувенири от поп културата, както и подходът в използване на самото пространството.

Последна в списъка с посещения беше Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”, в която достъпна за посетителите беше постерна изложба на ръкописи на арабски език из колекцията на библиотеката, проследяваща отделни моменти от развитието на средновековната аритметика, алгебра и геометрия и връзките им с други науки като астрономията. След това всичкив групата се забавляваха да разглеждат оригиналния хартиен каталог на библиотеката.

Изпълнени с нови спомени, библиотекарите позираха за последна обща снимка с координаторите на срещата от екипа на ФГББ – д-р Анета Дончева и Ваня Грозданова – и помахаха за довиждане.

_

Тук можете да разгледате албума със снимки от седмицата на обмен в София.

Прочетете историите на LTTA срещите, проведени по-рано през 2023 г., съответно в Брюксел (Белгия) и Nocera Umbra (Италия). Четъвртата и последна обучителна седмица по проекта, предстои да бъде проведена в Дъблин (Ирландия) по-късно през октомври.

_
Списък на участниците в LTTA-София:
Aine Beausang Tipperary, County Council Library Service
Augusta Giovannoli, Biblioteca Archimede – Fondazione Ecm Settimo Torinese
Ben Hussey, Cork City Libraries
Birgitte Frostad Ottesen, Bergen Offentlige Bibliotek Åsane
Chiara Staffolani, Biblioteca Comunale Planettiana di Jesi
Cristina Petruzza, Biblioteca Pubblica E Casa Della Cultura Achille Marazza
Cristiana Iommi, Biblioteca civica Romolo Spezioli
David Harrington, South Dublin County Council
Elena Borsa, Biblioteca di Rozzano
Elisa Boffa, Biblioteca città di Arezzo
Federica Silvestri, Biblioteca di Casalecchio di Reno
Francesca Ferrari, Comune di Mantova
Jacob Svaneeng, Zentral und Landesbibliothek Berlin
Kim Taylor, Leitrim County Council
Ola Videke, The Libraries of Helsingborg
Rose Smyth, Cork City Libraries
Sverre Helge Bolstad, Bergen Offentlige Bibliotek Hovedbiblioteket /Bergen Public Library Main Library
Tina Saražin, Public Library Srečko Vilhar Koper
Wayne Bailey, Dún Laoghaire-Rathdown Libraries

Свързани новини

Skip to content