Scroll Top

Работилница „Роботи в библиотеката”

P1010562

Участници в проект „Newton – нови неща посредством старо знание” по програма ЕРАЗЪМ+ от четири страни, с домакин ЧЕУ „Леонардо да Винчи”, участваха в занимание по програмиране с роботите „Финч” в Регионална библиотека „Дора Габе”. Като част от Европейската седмица на програмирането 2019 г. в библиотеката се проведе занимание по забавно програмиране с ученици от Италия, Турция, Румъния и България, включени в проекта.

Четири групи участници от 3 до 8 кл. изпълниха игрови дейности по програмиране с робот „Финч”. Ирена Стефанова от ЧЕУ „Леонардо да Винчи” и системният администратор на библиотеката запознаха учениците с основите на програмирането, използвайки компютърния език за програмиране Scratch, подходящ за създаването на игри и анимации. Гостите на библиотеката истински се забавляваха при създаването и изпълнението на скриптовия код на различните тематични задачи, свързани с програмирането на робота „Финч”. Творческата работилница бе отлична възможност за децата да видят връзката между старото познание, скрито в книгите и новите технологии при програмирането с „Финч” роботи и миктобитове.

Използваните атрактивни роботчета са предоставени на библиотеката от посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки” – България, и представляват нов тип роботи за компютърно моделиране и информатика, предназначени да подпомагат овладяването на различни езици от детската аудитория.

Целите на заниманията са учениците да направят своите първи стъпки в програмирането по интересен и забавен начин, както и да им бъде посочена една бъдеща възможност за професионална реализация.

Skip to content