Scroll Top

Занимание по забавно програмиране с роботите „Финч” в добричката библиотека

P1010166

В рамките на Европейската седмица на програмирането /7-20 октомври 2019 г./ в Регионална библиотека „Дора Габе”се проведоха занимания по забавно програмиране с роботите „Финч”. Използваните роботчета са предоставени на библиотеката от посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки” – България, и представляват нов тип роботи за компютърно моделиране и информатика, предназначени да подпомагат овладяването на различни езици от детската аудитория.
Своето първо програмиране с интерактивните роботи направиха учениците от  III клас на ОУ „Христо Ботев” и учениците от IV клас на ЧОУ „Мария Монтесори”. Системният администратор на библиотеката въведе децата в използването на компютърния език за програмиране Scratch, който е много подходящ за създаването на игри и анимации, и им даде възможност да се запознаят с основите на програмирането. Възпитаниците на добричките училища истински се забавляваха при изпълнението на различните команди и задачи, свързани с програмирането на движения на робота Финч и на анимираните спрайтове.
Целите на заниманията са учениците да направят своите първи стъпки в програмирането по интересен и забавен начин, както и да им бъде посочена една бъдеща възможност за професионална реализация.

Skip to content