Scroll Top

Проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град”

1

 

На 14 май 2018 г. библиотечни специалисти от Регионална библиотека „Дора Габе” заедно с учениците от II г клас на СУ „Димитър Талев” проведоха поредното занимание „Да четем заедно на открито” в рамките на проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град” в градинката с детската площадка пред Ритуална зала – Добрич. Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България в изпълнение на Договор РД11-00-338/20.12.2017 с Министерството на културата.
 
Преди да се включат в заниманието, малчуганите пуснаха в кашона на кампанията „Лист по лист” своите изписани тетрадки и ненужни листи. Като подкрепят нашата съвместна инициатива и предадат в края на проекта събраната хартия за рециклиране, те ще спасят много дървета от изсичане, ще бъде закупена нова литература и ще се стимулира участието на децата и родителите в доброволчески кампании.
 
В градинката, която се почиства регулярно от участниците в съвместния проект, библиотекари и ученици четоха текстове за връзката на човека с природата, за нейното опазване, за опасностите, пред които е изправена нашата планета в резултат на неразумната човешка дейност и др. Децата получиха полезни съвети за пестенето на енергията, за разделното събиране на отпадъците, за намаляването на отпадъците, за запазване на водните ресурси, за намаляване на вредните емисии във въздуха, за компостирането. Накрая библиотекари и деца, разделени на няколко отбора, почистиха отново градинката от фасове, изхвърлени батерии и много пластмасови отпадъци.

През месеца, с помощта на образователни комплекти и илюстровано ръководство с добри съвети, децата стъпка по стъпка научиха и с много умения засадиха семената на цветята – слънчоглед, маргаритка, турта, здравец и на билките – босилек, магданоз, риган и градински чай. След като посадиха своите растения, малчуганите надписаха табелки с пълното име на растителния вид и датата на посяване, като по този начин ще следят колко време е отнело на семената да покълнат. 
 
Учениците посещават библиотеката, където с интерес проследяват развитието на своята цветна градина, фотографират поникналите цветя и билки и записват резултатите. Като истински градинари те обсъждат колко време е отнело на растенията да покълнат и се грижат за тях. Със закупения по проекта фотоапарат децата запечатват всеки момент от посещението си в библиотеката и от заниманията на открито.
 
През периода на лятната ваканция учениците ще продължат да се грижат за своята цветна градина, която ще остане в библиотеката.  Запознавайки се с природата, малчуганите ще усвоят умения на истински градинари и щом растенията им пораснат, ще могат да ги разпознават по техните листа, стъбла и мирис.
 
Skip to content