Scroll Top

БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА И КУЛТУРА СТАВАТ ПО-ПОПУЛЯРНИ В ИНТЕРНЕТ

България

Интернет пространството става по-достъпно за българите

На 8 февруари 2017 г. стана факт дълго очакваната възможност да се регистрират домейни на интернет страници на кирилица. Така вече в интернет можем да пишем изцяло на български език.

Фондация Глобални библиотеки – България е един от основните партньори в Имена.бг – операторът, който е избран от българската държава да управлява домейните с разширение .бг

"За българите е важно да можем да пишем, както говорим. Да пазим нашите букви, които имат уникалност. Когато трябва да търсим нещо, това ще бъде от полза, за да не се чудим как да заменяме определени звуци от нашата азбука с комбинация от букви и цифри, а да пишем свободно и правилно на български език”, коментира Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация Глобални библиотеки – България.

„Домейните на кирилица опростяват търсенето в интернет, правят по-лесен достъпа до информация. Ще се увеличи посещаемостта на сайтовете, чиито имена са изписани на родната писменост.

Чрез домейните на кирилица, българската азбука и култура стават по-популярни по света”, добавя Стефан Димитров, експерт във Фондация Глобални библиотеки – България.
 
Кирилицата официално е третата азбука, която се използва при изписването на домейни. Другите две са латиницата и гръцката азбука.

Ние от ФГББ насърчаваме и ще подпомагаме голямата мрежа от обществени библиотеки и читалища в страната, които пазят българския език, култура и духовност, да имат свои домейни на български език.

Можете да заявите име за вашия сайт с разширение .БГ през началния „sunrise“ период от 08.02.2017г. до 08.05.2017г. от тук. Побързайте!

Skip to content