Scroll Top

Приключи проектът по ГСФИП “Дигитална библиотека Вакарел – минало, песен и вяра”

Народно читалище „Заря 1902 г.” представи новия си културен продукт – „Дигитална библиотека Вакарел – минало, песен и вяра”, осъществен по Грантова схема за финансиране на иновативни проекти – 2013 на Програма „Глобални библиотеки – България” в присъствието на д-р Петър Стоянович, министър на културата, г-н Георги Илиев, зам.-кмет на Община Ихтиман, г-жа Красимира Кънева от Звеното за управление на програмата и Галина Томова, Регионален координатор за Софийска област.
 
При представянето на продукта присъстваха проф. Трендафил Митев и проф. Борис Колев, български учени, родени и израсли във Вакарел, доброволци работили по проекта.
 
Ръководителят на проекта г-н Станислав Владимиров представи сайта www.vakarel.info и съдържанието на дигиталната библиотека. Публикувани са дигитализирани произведения, свързани с историята и етнографията на Вакарел, като електронният информационен ресурс дава възможност на потребителя да чете оригинален пълнотекстови вариант. Представен е Стоян Ватралски – писател и общественик, първият българин, завършил Харвардския университет в САЩ. В колекцията „Видеогалерии” се съдържат материали за миналото и духовността на този край.
 
Проектът приключи с два самостоятелни културни продукта: албум със 37 автентични песни, които са възстановени от групата за фолклорно пеене с ръководител  Снежанка Борисова и документален филм за историята на Вакарел, който присъстващите имаха възможност да видят. Филмът е създаден по сценарий на Станислав Владимиров и режисура, снимки и анимации на Росен Зашев. Музиката за филма е подарена от Живко Желев – основател и председател на управителния съвет на фондация „ДЕН” с която се установиха нови приятелства и намерения за бъдеща съвместна дейност.
 
Успешното изпълнение на проекта стана възможно благодарение на сътрудничеството между читалището и ръководството на местната власт за добруването и развитието културата в селото и общината.
 
Реализираният с подкрепата на Програма „Глобални библиотеки – България” проект цели да провокира интерес към историята на родния край, като я представи посредством възможностите на новите технологии с картина, текст и звук. Във виртуалния свят вече присъства частица от историята на Вакарел, която екипът на читалището има амбиции да допълва и надгражда.

Skip to content