Scroll Top

Започнаха заниманията по новия проект на Регионалната библиотека в Добрич за образователна интеграция на деца от ромската общност

DSCN4093

На 12 октомври 2016 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе първото занимание на деца от Фондация „Ръка за помощ”, в рамките на проект „Библиотеката – посредник в образователната интеграция на деца от ромската общност”, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на Договор РД11-00-115/24.06.2016 г. с Министерство на културата. Проектните дейности ще продължат до края на м. април 2017 г.

Заниманията по проекта стартираха в сектор Работа с деца на библиотеката, с деца от ромски произход на възраст 4-6 години и техните родители. Стаята на приказките събра участниците в проекта, където библиотечните специалисти  ги запознаха с приказния детски фонд, представиха разнообразни подходящи за тяхната възраст издания. С особен интерес деца и родители се потопиха в света на Котарака в чизми, Спящата красавица, Пепеляшка, Красавицата и звяра , Пинокио и много други приказни герои, любими на не едно поколение. Любопитството на участниците бе провокирано и от атрактивни панорамни, изкрящи и музикални  книжки за динозаври, принцеси и различни животни. Родителите изявиха желание да заемат книжки за своите деца, а малчуганите споделиха, че с нетърпение очакват следващата среща в библиотеката.
Дейностите по новия проект са насочени към формиране на основни образователни и социални компетенции на деца, чийто майчин език не е български. В рамките на проекта библиотеката ще работи за насърчаване цялостното им включване в ранния образователен процес, подпомагане ограмотяването, обогатяване на лексикалния им запас от български думи, като и стимулиране развитието на творческия талант на  децата от целевата група. Радостно е, че още от първото занимание се включиха много от родителите, което ще повиши тяхната мотивация да оказват подкрепа на децата си за успешна адаптация в процеса на образование.  

Следващото занимание е предвидено за 19 октомври 2016 г.

Skip to content