Scroll Top

Forum 2017

The 2017 “Libraries Today” National Forum concentrated on the role of public libraries as promoters of sustainable development in local communities and as centres for improving quality of life. There was an emphasis on the potential for libraries to contribute to the achievement of the UN Sustainable Development Goals of quality education, good health and well-being, the eradication of poverty, decent work and economic growth, and sustainable cities and communities.

The Forum was organised by the Global Libraries – Bulgaria Foundation and was sponsored by the President of the Republic of Bulgaria, Rumen Radev.

It was attended by representatives of the library community from across Bulgaria, MEPs, chairmen and members of committees of the National Assembly, representatives of ministries and state agencies, mayors, diplomatic missions, cultural institutions, the academic community, businesses, non-governmental organisations and the fields of marketing, branding and electronic services.

International guests included representatives from the Bill and Melinda Gates Foundation, the African Federation of Library Associations and Institutions (AfLIA), and the Finnish Library Association.  As part of an overall review of the state of Bulgaria’s public libraries, there was a presentation of the results of a 2017 GLBF national survey of libraries, municipal administrators and the public.

There were also discussions about leading trends in branding and online marketing of public libraries around the world, new library services, partnerships and working with volunteers, global education, and new technologies in libraries.

 

2017 NATIONAL FORUM VENUE

Ramada Hotel
131 Maria Louisa Blvd.
1202 Sofia

Организатор

В дългосрочен план Фондация Глобални библиотеки – България цели да превърне обществените библиотеки в център на местната общност, които предоставяйки достъп до информация, знание и разнообразни услуги, спомагат за повишаване качеството на живот на гражданите.

За постигането на тази цел Фондацията работи с държавните и местни власти и неправителствените организации, затова те по-добре да разбират функциите на обществените библиотеки в съвременното общество и да се възползват от техните възможности.

От друга страна, ФГББ е в постоянно взаимодействие с мрежа от 960 обществени библиотеки в цялата страна, като подпомага поддържането на предоставените компютри и друго оборудване, следи за технологичното развитие и тяхното приложение в обществените библиотеки.

Фондацията подкрепя развитието на мениджърския капацитет и професионалните умения на библиотечните специалисти, за да могат те да обслужват качествено потребителите.

ФГББ следи световните тенденции в разработването на нови услуги и програми за гражданите и търси тяхното практическо решение в българските условия.

Партньори

Медийни партньориТук ще откриете кратко представяне на говорителите, които ще вземат участие в Национален форум “Библиотеките днес” 2017 г.

Спаска Тарандова
Спаска Тарандова е изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

Целият й професионален опит е свързан с библиотеките, тяхното развитие и модернизиране. Работила е в Столична библиотека, като от 2008 до 2014 г. е заместник директор по библиотечната дейност и автоматизация. Специализирала е в САЩ и е част е международна група за иновации в публичните библиотеки /INELI / на фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.

Член е на Постоянния комитет на секцията „Публични библиотеки” на ИФЛА. Член е на Управителният съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация и на редколегията на списанието „ББИА онлайн”.

Един от създателите на една от най-успешните кампании за насърчаване на детското четене „Забавното лятно четене”. Активен участник и в кампанията „Чети с мен” под патронажа на Президента на Република България. Инициатор на стаята за ранно детско развитие в Столична библиотеки в партньорство с ИКЕА България.

Дарън Хорнер
Старши ръководител в програма “Глобални библиотеки” във фондация „Бил и Мелинда Гейтс" Дарън Хорнер ще бъде един от специалните гости на Национален форум „Библиотеките днес” 2017. През последните 20 години той работи с библиотеки от целия свят, за да подпомага иновациите в тях и да обучава нови библиотечни лидери.

Ще можете да чуете разсъжденията на Дарън за Глобалната визия за обществените библиотеки в следобедната сесия на 9 ноември в Рамада Хотел София.

Джон Цебе
Вторият международен гост на Национален форум „Библиотеките днес” 2017 е Джон Цебе, президент на Aфриканската федерация на библиотечните асоциации и институции (2017-2019). Той също ще се включи в сесията "Глобална визия за обществените библиотеки" на 9 ноември.

От 2004 до пенсионирането си през 2014 г. Джон е национален библиотекар на ЮАР, оглавявайки Националната библиотека. Бил е и Председател на Конференцията на директорите на национални библиотеки.

Петя Кокудева
Петя Кокудева (1982) е детски писател и пътешественик. Завършила е журналистика, а после магистратура по творческо писане в СУ “Св. Климент Охридски".

Автор е на книгите със стихотворения: “Лулу” (2011), “Малки същества” (2014) и “Питанки” (2016), илюстрирани от италианската художничка Ромина Беневенти.

Съавтор е на серия весели учебни помагала за началните класове, а някои от стихотворенията й са включени в читанките за втори клас. Един от посланиците на националната инициатива “Забавното лятно четене”.

Среща се с деца из цялата страна - често в библиотеки - за да четат и да фантазират заедно. Водила е детски работилници по писане на истории, измисляне на думи, стихотворчество.
Наскоро се завръща от 9-месечно пътешествие по света.

Ивалина Симеонова
Ивалина Симеонова е историк по образование и социолог по професия и призвание. През последните 10 години тя се занимава активно с изследване на социалното, културното и политическото развитие на държавите от Централна и Източна Европа. Това я довежда до редица специализации в Полша, участия в международни конференции и семинари и публикуване на статии, свързани с темата.

От 5 години тя е част от екипа на агенция „ЕСТАТ“, а в рамките на Националния форум ще представи резултатите от проведено от агенцията национално представително проучване за състоянието на обществените библиотеки.

Десислава Николова
Десислава Николова е главен икономист в Института за пазарна икономика (София, България) и член на Българската макроикономическа асоциация.

Има докторска степен по икономика от УНСС, магистърска степен по икономика от Централноевропейския университет (Будапеща, Унгария); следдипломна квалификация в сферата на монетарната политика, валутнокурсовите режими и валутните кризи от Оксфордския университет (Оксфорд, Великобритания) и магистърска степен по международни икономически отношения от УНСС.

Професионалните й интереси са в областта на макроикономиката, международните финанси и валутните пазари.

Десислава Николова е работила като макроикономически анализатор като старши анализатор и редактор в „ Интернет Секюритис” - дъщерна компания на Юромъни (София, България), съветник по икономически въпроси и въпроси на Европейския съюз към посолството на Великобритания (София, България), макроикономически анализатор към отдел “Инвестиционно банкиране”, Райфайзенбанк (България).

Михаил Бояджиев
Михаил Бояджиев е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Практикува в областта на приватизацията и търговското право, енергетиката, енергийната ефективност, преките чуждестранни и местни инвестиции, ценните книжа, малките и средни предприятия, влогово-кредитните кооперации, юридическите лица с нестопанска цел, консултиране при подготовката и управление на проекти, финансирани от USAID и Европейския съюз, и реализиране на политики в обществена полза.

Член е на Управителния съвет на Фондация „Глобални библиотеки – България“, както и на Съвета на Учредителите и Управителния съвет на Фондация „Помощ за Благотворителността в България.

Ваня Грашкина
Ваня Грашкина е член на настоящия УС на ББИА и изпълнителен директор на Националния център за информация и документация от 2004 година. Председател на УС на ББИА в периода 2002 – 2011 г.

Професионалният й опит е разнообразен – преподавател в Държавния библиотекарски институт, научен сътрудник в Научно-методичния център, ръководител на отдел „Икономическа информация” и направление „Комплектуване на библиотечните фондове” в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Била е хоноруван преподавател в Уни БИТ и СУ „Св. Климент Охридски”, където създава курс „Лидерство в библиотечно-информационния мениджмънт”.

Специализирала в САЩ, Великобритания, Германия, Финландия, Холандия. Ръководител на проекти на ББИА, председател на редколегията на списанието „ББИА онлайн”.

Автор на над 50 публикации по съвременни проблеми на библиотечния сектор.

Елица Баракова
Елица Баракова е изпълнителен директор на фондация BCause. Преди работата си във фондацията е била учител.

Харесва традиционни ценности, но не се бои да експериментира, за да достигне разказът за доброто до сърцата на нови аудитории. Елица Баракова ръководи екипа на фондацията (до скоро под името Помощ за благотворителността в България") от 1998 г. Успешно бори митове като: хората и бизнесът не даряват или фондациите са по рождение виновни. Гледа с оптимизъм към деня, когато ще даряваме на училището, университета или неправителствената организация не защото някой ще умре, а защото това е част от пълноценния начин на живот.

Александър Шпатов
Александър Шпатов е роден през 1985 г. в София. Завършил е Американския колеж. Магистър по право.

Aвтор e на сборниците #НаЖивоОтСофия (2014, преведен и на английски под заглавие #LiveFromSofia), както и на Том 2.0 (2015), в който са събрани оптимизираните разкази от първите му три книги: Бележки под линия (2005), Разкази под линия (2008) и Календар с разкази (2011).

Отличен e с Наградата “Южна пролет” 2005 за най-добър дебют, както и с Наградата за литература на Столична община за 2015г. Шпатов е председател на Сдружение за градски читални и главен инициатор на проекта читАлнЯта в Градската градина на София.

Люба Кленова
Люба Кленова е Заместник кмет по туризъм на Община Самоков.

Завършва РГ „Константин Фотинов“, гр. Самоков с профил немски език, след което и Университет за национално и световно стопанство, гр. София, бакалавър по специалността „Международен туризъм“ и магистър по специалността „Международни икономически отношения“.

Владее английски и немски език.

Анелия Спасова
Анелия Спасова от 27 години е секретар на Народно читалище „Съзнание-1927”, с. Долни Вадин.

Има опит в разработване и управление на проекти свързани с достойното остаряване; ученето през целия живот; със социална, културна и екологична насоченост. От години работи за изграждането на активна местна общност в малкото населено място.

Ръководител на танцова група и група за автентичен фолклор. Радетел за запазване на местния фолклор и традиции.

Активно работи с доброволци от цялата страна, организира дарителски кампании за различни инициативи. Експериментира във въвеждането на нови политики за съхраняването и съживяването на българското село.

Марияна Колева
Читалищен секретар на НЧ „Светлина 1927”, с. Давидово, общ. Търговище. Завършила средното си образование в гр. Търговище, а специализацията за библиотекар в гр. Варна. От 1985 г. работи по професията си, а от 25 години е читалищен секретар на НЧ „Светлина 1927”, с. Давидово.

От две години работи и като общностен медиатор в партньорство със сдружение „Клуб на Нестопанските организации”/КНСО/ гр. Търговище. Заедно с тях и с „Фондация за децата в риск по света”/ ФДРС/ прилагат програмите „Библиотека на играчките” и „Музика в действие” в с. Давидово.

Богат опит при работа с деца и родители от малцинствени групи, както и с младежи- доброволци към библиотеката.

Йоана Цонева
Йоана Цонева е Маркетинг мениджър в ИКЕА от 2012 г.

Икономист по образование, Йоана има 10 годишен професионален път в маркетинг комуникации на телекомуникационни услуги в Глобул, където навлиза в темата корпоративна отговорност.

Работи за изграждането на редица партньорства между корпорации и нетърговски организации.

Ръководи проекта със Столична библиотека за изграждане на среда за ранно детско учене. Отдадена на идеята за по-устойчив живот вкъщи и развиване на детския потенциал чрез игра.

Анна Попова
Анна Попова е координатор на проекти и международна дейност в изпълнителното бюро на ББИА от 2010 г. до момента. Специализирала е в академични и обществени библиотеки в САЩ. Работила е за програма Глобални библиотеки – България в периода 2008-2010 г.
Мариане Линдбалд
Мариане Линдблад е директор на общинската библиотека в Порнайнен, Финландия от 1995 г. Тя е квалифициран библиотекар и има магистърска степен по социални науки. Заемала е длъжности като директор в общинската библиотека Порнайнен и общинската библиотека в Лупойнен.

Тя преподава библиотекознание в професионалното училище "Керава". Член е на изпитната комисия към училището, провеждаща изпити на библиотечни служители.

Мариане Линдблад е автор на много статии в местни вестници. Лектор е в много местни библиотечни конференции.

В настоящата си работа като директор на общинската библиотека в Порнайнен тя също така отговаря и за културната политика на общината.

Професионалните интереси на Мариане Линдблад са в сферата на библиотечния маркетинг и оцеляването на малки и средни по големина библиотеки.

Обича книги, котки, свещи, библиотеки и пътуванията.

Кем Осуигве
Кем Осуигве е директор на фондация "Нигерийска книга", щата Авка, от февруари 2016 г., когато напуска поста ръководител на държавната електронна библиотека "Проф. Кенет Дийк", в щата Авка Анамбра в Нигерия. Двете институции са разположени в един и същи комплекс.

Тя е била и председател на клона на Нигерийската библиотечна асоциация (NLA) в щата Анамбра, като в три последователни години печели наградата за най-добър клон.

Работила е и като национален вицепрезидент на NLA. Тя е първата носителка на Наградата за застъпничество на NLA за популяризирането на библиотеките и целите за устойчиво развитие в различни онлайн платформи.

Оглавява секцията "Обществени библиотеки" и работната група "Дневен ред за развитие" в Aфриканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AfLIA).

Ментор е в Международна мрежа на нововъзникващите библиотечни иноватори - регион Суб Сахара в Африка (INELI SSAf).

Тя също е един от двамата шампиони на програма „Beyond Access”, прилагана в обществените библиотеки в Нигерия.

Пламен Чингаров
Председател на Настоятелството при ОНЧ „Просвета-1908” – Златоград. Участник в Програма „Глобални библиотеки” като обучител по направление „Информационни и комуникационни технологии”. Инженер.

Работи в неправителствени организации – Асоциация на Лайънс клубовете в България, Център за развитие Златоград и др. Има дългогодишен опит в разработване и управление на проекти, главно с насоченост – местно икономическо развитие, развитие на предприемачеството, гражданско участие, услуги на е-Правителство и др.

Даниела Недялкова
Директор на Регионална библиотека „Партений Павлович“ - Силистра. Магистър по „Обществени комуникации и информационни науки” и специалист по „Архитектура и строителство”.
Професионалния си библиотечен път започва като главен библиотекар в ОНЧ „Йордан Йовков”, град Добрич. От 1984 година работи като главен библиотекар в „Справочна читалня” и Комплексен отдел „Изкуство” в силистренската библиотека.

От 2014 година е директор на Регионална библиотека „Партений Павлович“, град Силистра. Има опит в управлението на проекти, свързани с визуалните изкуства, музиката и краезнанието и такива, насочени към приобщаването в информационното общество на хора с проблеми в пространственото придвижване.

Автор е на изкуствоведската монография „Импресия от камък и метал”, библиографски издания и има множество публикации в научни сборници, в централния и местния периодичен печат.

Албена Ихтиманска
Директор на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“, гр. Самоков. Завършила е ДБИ, София - специалност „Библиотекознание и библиография”. Има магистърска степен от ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий” – специалност „Българска филология” и магистърска степен от УНИБИТ - специалност „ Библиотечно-информационен и културен мениджмънт”

Има 29 годишен опит в библиотечния сектор , 18 от които като директор на общинската библиотека в Самоков. Има опит в управление на проекти, насочени към устойчивото развитие на местните общности.

Радка Калчева
Радка Калчева работи в областта на информационните и комуникационните технологии повече от 20 години в Регионална библиотека “Пенчо Славейков” - Варна. От 1999 г. е завеждащ отдел Информационни технологии, а от 2005 г. и координатор Европейски проекти. Радка Калчева е и магистър в областта на библиотечно – информационните науки, като от май 2017 г. е директор на Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – Варна.

Под нейно ръководство са проектирани и създадени: каталог Книжни и некнижни носители, както и каталог Периодика. От 2008 г. библиотеката започва процес по дигитализация и Радка Калчева е един от основните дизайнери и разработчици на Варненска дигитална библиотека. През същата библиотеката става един от основните български мултидисциплинарни агрегатори на данни за Европеана, като Радка Калчева е един от водещите български експерти в областта на дигитализацията.

Г-жа Калчева има опит в успешното реализиране на повече от 10 проекта, финансирани по различни европейски програми в областта на ученето през целия живот, ИКТ и Еразъм +.

Росица Куцарова
Росица Куцарова започва професионалния си път през 1975 г. в Регионална библиотека „Петър Стъпов” – Търговище. Била е библиотекар и библиограф. От от 20 години е директор на библиотеката.

Притежава магистърски степени по специалностите „Българска филология” и „Библиотекознание и библиография”.

В рамките на форума ще представи презентация на тема „Запазване паметта на Търговище с Web базирана система - Мост през вековете”.

Силвия Врачовска
Силвия Врачовска е директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“ - град Враца от 2009 г.. Магистър по „Библиотечен мениджмънт“.

Регионален координатор по Програма „Глобални библиотеки - България“. Обучител в направление „Организация и управление на работата в обществената библиотека“ в Програма „Глобални библиотеки - България“ и обучител към Асоциация „Съвременни читалища“.

Ръководител на проект „Център за информация и комуникация Долж-Враца“, по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013.

Опит в управление на програми и проекти, насочени към съхраняване и популяризиране на културното наследство на Врачанския край, образователни програми за деца, хора в неравностойно положение, доброволчество.

Мария Бенчева
Мария Бенчева е започнала своя трудов път като библиотекар в Справочен отдел на Регионална библиотека „ Пейо Яворов“, гр. Бургас, тогава още Окръжна библиотека.

По-късно е създала читалня „Изкуство“, която прераства в отдел Изкуство. Това е нейната слабост. Почти всички културни изяви на библиотеката са организирани от нея. Отговаря и за Ресурсния център към Гьоте-институт, понеже е завършила Немска гимназия и два пъти е била стипендиант на Гьоте институт в Германия и Австрия.

От 2004- та година е част от ръководството на библиотеката, а от 2014 г. изпълнява длъжността директор на регионалната библиотека. Участва в проекти не само на библиотеката, а и на културни институти от града и страната, и е инициатор на нестандартни идеи за популяризиране на библиотечната професия.

Даниела Канева - Илиева
Даниела Канева-Илиева – експерт в РБ „П. Славейков”- Варна с дългогодишен опит в каталогизацията на библиотечни документи, организация на библиотечните процеси и работа с читатели, междубиблиотечно заемане, редки и ценни сбирки, експерт метаданни Европеана, консултантска и методическа дейност.

Професионалната ѝ квалификация е обогатена с обучения в Националната библиотека на Франция и Библиотеката на Център Помпиду - Париж, свързани с политиките на създаване и съхранение на електронни ресурси в библиотеките; познаване на опита в професионалното библиотечно образование в Германия и иновации в библиотечните практики на водещи европейски библиотеки.

Илка Зафирова
Илка Зафирова е част от екипа на Център за образователни инициативи, ръководител на Департамент "Електронно обучение".

Администрира системи за управление на обучението; обучава университетски преподаватели и учители как да интегрират и използват образователни технологии в учебния процес.

Завършила е бакалавърска степен по "Информатика" в НБУ и магистърска степен по "Управление на проекти" в МВБУ.

Има интереси и дългогодишен опит в областта на електронното и дистанцинно обучение и прилагането на иновативни методи в образователния процес.

Елка Златева
Елка Златева е завършила Софийски университет, където е защитила и докторска дисертация в областта на сравнителната политология.

Тя е експерт и обучител с богат опит в социалните изследвания, публичните политики, управлението и мониторинга на национални и международни проекти.

Има публикации в областта на гражданското участие, доброволчеството, автор е на анализи и проучвания на различна тематика, на практически наръчник за съвместна работа между библиотеките и неправителствените организации и други.

От 2015 г. Елка Златева е част от екипа на Фондация „Глобални библиотеки – България“ като експерт „Програми проекти“.

Георги Петров
Инж. Георги Петров е председател на Управителния съвет на Асоциация "Съвременни читалища" и Заместник-председател на Форум Гражданско участие.

От 1995 г. дейността му е свързана с неправителствения сектор, с фокус върху развитието на читалищата и осъвременяване на техните дейности.

Инж. Петров има експертиза в областта на читалищните дейности, образованието за възрастни, информационните технологии и гражданското участие.

През последните години акцент в работата му е провеждането на обучения за придобиване на професионална квалификация по професия "Библиотекар", в които вече са се включили над 350 обучаеми.

Ивета Царева
Ивета Царева е завършила бакалавърска степен по „Международни икономически отношения“ с профил „Международни финанси" и магистърска степен „Финансов мениджмънт” в УНСС, София. Владее английски език.

Има три годишен опит в областта на макроикономическите проучвания и пазарните анализи. Участвала е в редица международни конференции в сферата на икономиката и енергетиката.

От 2014 г. работи като счетоводител в счетоводно-консултантска къща ТАИС ЕООД, където се занимава с финансови услуги и икономически консултации, свързани с прилагането и спазването на законодателството, касаещо финансово-икономическата дейност на фирмите.

Има опит в бюджетирането, финансовият контрол и отчитането на проекти.

Калина Иванова
Доц. д-р Калина Иванова е заместник-директор на Регионална библиотека "Петко Рачев Славейков" - Велико Търново.

От м. юни 2015 г. е главен асистент към Катедра „Книгоиздаване и библиотечно информационни дейности”, факултет „Математика и информатика” на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Член е на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Ръководител и координатор на проекти по Програма „Учене през целия живот” и Програми за опазване на книжовното и културно-историческо наследство в библиотеки, музеи и архиви за периода 2005-2016 г.

Жюстин Томс
Жюстин Томс е един от пионерите в онлайн комуникациите у нас. Занимава се с това от близо 20 години. Автор на над 12 книги по темата за онлайн присъствие и медии, многобройни статии. Преподава в НБУ по същите дисциплини. Създател и ръководител на дигитална агенция Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън. Активист за промяна и популяризиране на детското четене.
Надежда Петракиева Груева
Директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора. Член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация от 2005 г.
Член на Сдружението на библиотечно-информационните специалисти, участвали в програми за образователен обмен на Държавния департамент на САЩ. Член на редколегията на списание „ББИА онлайн”.

Ключов обучител по направление „Услуги в модерната библиотека” на Обучителната програма на „Глоб@лни библиотеки – България”. Автор на обучителни материали, обучител на обучители и супервизор.

Национален обучител по темите, свързани с концепцията за превръщането на българските публични библиотеки в обществени информационни центрове.

Библиотечен консултант на фирма РС-ТМ ООД – София за програмен продукт „Автоматизирана библиотека”.
Създава и поддържа интернет страници, свързани с библиотеките.

Галя Маринова
Гл. библиотекар Направление Библиотечно-библиографско и информационно обслужване в Регионална библиотека „Дора Габе“, гр. Добрич. Осъществява и Връзки с обществеността в библиотеката. Магистър по „Библиотечно –информационни науки и културна политика“.

Има 12 годишен опит в библиотечния сектор. Част е от екипа на библиотеката по Програма „Глобални библиотеки - България“. Има опит в разработката и реализацията на проекти и библиотечни програми, насочени към опазване на документалното и културно наследство, образователна интеграция, приобщаване към информационното общество на хора в неравностойно положение. Представя дейността на библиотеката на различни национални и регионални професионални форуми с презентации и публикации. Акцент в работата са културни прояви, различни по форми и практики, съобразени с необходимостите и интересите на различните публики.

Мадлена Герова
Мадлена Герова завършва висше образование в Санкт-Петербургския институт за култура “Н. К. Крупская” - специалност Библиография и библиотекознание на Детската литература. От 1986 г. до 2002 г. работи като библиотекар в Детски отдел на Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров” - гр. Шумен. От 2003 г. работи в Регионална библиотека “Пенчо Славейков” - гр. Варна. Владее руски език. Участва във всички етапи на проект Глобални библиотеки България за област Варна. Контактува с колегите - библиотекари от читалищните библиотеки. Включва се в инициативи, свързани с детското четене.
Румяна Чепишева
Библиотекар при Народно читалище „Братство-1860” гр. Смядово, област Шумен. Завършила ПИБД гр. София – специалност библиотекознание и библиография. Работила като читалищен секретар-библиотекар в НЧ „Васил Левски- 1902”, с. Янково от 1985 до 2008 г. Стаж по специалността 30 години.

Всяко лято организира работилница „Лято в библиотеката” с деца от 1 до 4 клас, ателие „Сръчни ръце” и клуб „Приказно лято”. Работи с хора в неравностойно положение от Защитени жилища гр. Смядово и Центъра за инвалиди гр. Смядово.

Милена Дренчева
Секретар на НЧ „Просвета 1914“ – гр. Малко Търново от 2008 година. Магистър по „Социално консултиране и психология“.

Има опит в разработване и управление на малки проекти и работа с деца от малцинствени групи. Ръководител е на детска театрална група в читалището.

Интересува се от историята на родния си край. Автор е на книгите: „Звездец, прероден от легенди“ и „Анекдоти и весели случки от миналото на малкотърновци“. Пише статии за местния вестник „Странджа“.

Елица Белчева
Доц. д-р Елица Лозанова-Белчева е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” от 2006 г. Тя е с бакалавърска степен по „Библиотечно-информационни науки“, магистър и доктор по „Публична администрация“ от СУ „Св. Климент Охридски”.

Има професионален опит като библиотечно-информационен специалист в Центъра за информация по медицина към Централна медицинска библиотека (2 г.) и Библиотечно-информационния център при Технически университет - София (7 г.).

Изследователските ѝ интереси са свързани с информационна наука, информационна грамотност, информационно обслужване, както и с електронно правителство. Сериозен акцент в нейните разработки е темата за ролята на библиотеките в електронното правителство, която тя представя на национални и международни форуми.

Член е на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация, мандат 2012 г. – 2015 г., 2015 – 2018 г. и председател на Секцията по информационна грамотност.

Венцислав Кирков
Венцислав Кирков е икономист, съосновател и понастоящем председател на Българска платформа за международно развитие, представлявайки Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

Той има опит като координатор и мениджър на повече от 30 макро-проекта в областта на здравеопазването, включващи организиране и предоставяне на здравни услуги, информационни кампании и изследвания, насочени към различни маргинилазирани групи като затворници, млади хора в институции, жени в отдалечени региони със затруднен достъп до здравни грижи и др.

Участвал е в развитието на други инициативи като социален маркетинг на контрацептиви и развитие на социални предприятия в областта на репродуктивното здраве. Работил е в страни като Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Армения и др.

Член е на управителното тяло на междуведомствената работна група за репродуктивно здраве в случаи на криза, както и на EuroNGOs – европейска мрежа за население и развитие.

Петранка Филева
Проф. дсн Петранка Филева е заместник председател на Дружество за ООН в България, и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски". Работи в областта на международното сътрудничество за развитие, медийната икономика и икономическата журналистика.
Лилия Кръстева - Пеева
Изследвания, мониторинг и оценка в Център за приобщаващо образование

Работна група по Глобално образование към Българска платформа за международно развитие

След шест години работа в областта на държавните помощи за икономическо развитие, през 2010 Лилия Пеева завършва Международно развитие в Университета в Охайо. По това време има невероятния шанс да бъде обучител на млади лидери. Докато работи с младежи от цял свят Лилия си дава ясна сметка, че не друг, а младите хора носят истинската промяна в света, затова е необходимо те да получат повече възможности за изява.

В Център за приобщаващо образование работи за това децата и младите хора да научат повече за глобалната среда в която живеят, да разберат по-добре своето място и роля в променящия се свят на междукултурно общуване и на нови отговорности.

Заедно с колегите от други организации-членове на БПМР вече пет поредни години организира годишната конференция по глобално образование, провежда обучения за учители, младежи и професионалисти в областта на глобалното образование, създава уеб-сайт с ресурси www.devedu.eu

Красимир Божанов
Красимир Божанов е директор на дирекция "Модернизация на администрацията" в Министерски съвет.

Той ще вземе участие в пленарна сесия "Библиотеките за устойчиво развитие", която ще се проведе на 11 ноември.

Красимир Божанов ще разясни възможностите за предоставяне на административни електронни услуги на гражданите в обществените библиотеки.

Теодора Евтимова
Родена във Варна, от 2011 година e директор на Регионална библиотека „Любен Каравелов” - Русе.

Човек на действието, с разностранни интереси, обърнат към креативните решения във всички области на библиотечното дело. Работи активно за изграждане на устойчиви партньорства между публичния, частния и неправителствения сектори.

Инициатор и апологет на проекти с национално и международно признание, осъществени в Русе с колектива на ръководената от нея културна институция, която от 2011 до 2016 г. е реализирала 20 проекта съвместно с различни международни и местни донорски организации.

Сред партньорите на библиотеката са организации като EIFL-PLIP, Агенция за хората с увреждания”, Фондация „Глобални библиотеки“, Фондация „Русе – град на свободния дух“, Национален фонд „Култура“ и др.

Дипломиран магистър по Библиотекознание и библиография; магистърска степен по Финанси.

Девиз: „Всяко усилие заслужава толкова труд, колкото са големи мечтите ни.”

Екатерина Гешева
Директор на Дирекция „Бюро по труда” гр. Асеновград.

Завършила е Технически университет София, филиал Пловдив специалност „Компютърни системи и технологии” – компютърен инженер. Има магистърска степен от Пловдивски университет” – специалност „Възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност” и магистърска степен от Технически университет Габрово - специалност „ Компютърни системи и технологии”.

Има 9 годишен опит в системата на Агенция по заетостта, 4 от които като директор на Бюрото по труда в Асеновград. Има опит в управление на проекти, работа с неправителствени организации и обществено полезна дейност.

Милена Марковска
Директор на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“, гр. Асеновград. Завършила е ДБИ, София - специалност „Библиотекознание и библиография”. Има бакалавърска степен от ПУ ”Паисий Хилендарски” – специалност „Българска филология” и магистърска степен от СУ „Св.Климент Охридски” - специалност „Библиотечно-информационни науки и културна политика”.

Има 25-годишен опит в библиотечния сектор, 20 от които като директор на общинската библиотека в Асеновград. Има опит в управление на проекти, насочени към устойчивото развитие на местните общности, ранното детско развитие и културното наследство.

Предварителна програма

9 ноември 2017

12:00 – 13:30:
Регистрация

13:30 – 14:00:
ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

ПЛЕНАРНА СЕСИЯ

14.50 – 16.00:
Глобална визия за обществените библиотеки
Модератор: Спаска Тарандова, изпълнителен директор на ФГББ

15.00 – 15.30:
Кафе – пауза

ПЛЕНАРНА СЕСИЯ

15.30 – 17.00:
Състояние на обществените библиотеки в България
Модератор: Спаска Тарандова, изпълнителен директор на ФГББ

19.00 – 22.00:
Гала-вечеря и връчване на наградите на ФГББ за медийно отразяване дейността на обществените библиотеки в България – водещ Силвия Лулчева

10 ноември 2017

ПАРАЛЕЛНИ ПЛЕНАРНИ СЕСИИ – БЛОК 1

10.00 – 12.30:
Партньорства, работа с доброволци,дарителство, зала Европа
Модератор: Елица Баракова, изпълнителен директор Bcause

10.00 – 12.30:
Нови услуги и добри практики по света и у нас, зала Рубин
Модератор: Анна Попова, изпълнително бюро на ББИА

10.00 – 12.30:
Новите технологии в библиотеката, зала Опал
Модератор: Радка Калчева, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – гр. Варна

13.00 – 14.00:
Обяд

ПАРАЛЕЛНИ ПЛЕНАРНИ СЕСИИ- БЛОК 2

14.00 – 16.30:
Управление на проекти – обучение, зала Опал

Брандинг и онлайн маркетинг на библиотеката, зала Европа
Модератор: Калина Иванова, Регионална библиотека “П. Р. Славейков“ – гр.Велико Търново

14.00 – 14.30:
Налагане за управление на марката – Жюстин Томс, управител, ABC Design and Communication

14.30 – 16.00:
Уъркшоп – основни техники на онлайн маркетинг за библиотеките

16.00 – 16.30:
Дискусия и обобщение

14.00 – 16.30:
Нови услуги и добри практики по света и у нас, зала Рубин
Модератор: Надежда Груева, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – гр. Стара Загора

16.30 – 17.30:
Обобщение от деня – зала Рубин

19.30 – 22.00:
Вечеря

11 ноември 2017

9.00 – 11.00:
Библиотеките за устойчиво развитие, зала Рубин
Модератори: Елка Златева, експерт ФГББ и Елица Белчева, член на УС на ББИА

11.00 – 11.30:
Основни акценти от форума – обобщение

Прессъобщения:

Медиите за форума

Skip to content