Scroll Top

Зелена библиотека

news-zelena-biblioteka

В разгара на лятото Народно Читалище „Зора-1990“ село Победа открива мултифункционален читалищен парк „Зелена библиотека“. Читалищната инициатива се осъществи с финансовата подкрепа на Община Долна Митрополия в лицето на Кмета Поля Цоновска.

Гордост за Читалищния екип е, че успя да обедини местната общност, физически лица и организации да се включат с доброволен труд и дарения за осъществяване на идеята. За оборудването на “Зелената библиотека” са вложени и собствени средства на Читалището, реализирани от базари, коледуване и лазаруване. Значителна е и финансовата подкрепа, оказана от местната млада общност. В организирана от читалището дарителска кампания участваха родителите с малки деца и подрастващи – общо петдесет семейства. Съпричастен към каузата бе и мебел-майстор Тихомир Тодоров от село Опанец, изработил по поръчка и напълно безвъзмездно дървена къщичка за книги. Вдъхновяващата млада педагожка Елена Луканова проведе ателие с децата и съвместно изрисуваха художествени стенописи с фолклорни мотиви. Идейна и финансова подкрепа бе оказана от МИГ Долна Митрополия – Долни Дъбник, както и от колектива на Кметство село Победа.

Многофункционалната “Зелена библиотека” ще има няколко разнообразни приложения, които ще привличат посетители от различни възрасти в различни части от денонощието.

На открито в читалищния двор, сред озеленено пространство са разположени дървена беседка, пейки и маса, шатра, къщичка за книги, бяла стена, подходяща за прожекции, художествени стенописи с фолклорни мотиви, атрактивен надпис от обемни букви.

Целта на къщичката за книги е всеки, абсолютно безплатно, да вземе за себе си четиво и да почете в парка на открито. Нестандартната инициатива е един от начините децата и младите хора да заобичат книгите, да преоткрият тяхната магия. Както и да имат пълноценно общуване с природата. Да предпочетат тихия шепот на листовете хартия пред блясъка на екрана на телефона. Не е ли чудесно да седиш и да четеш книга на фона на зеленина, художествени картини и птичи песни.

Летните ваканционни дейности по приложни изкуства с децата ще се провеждат на открито под сянката на шатра и дървена беседка.

Бялата стена ще се използва за прожекции на филми – ЛЯТНО КИНО ПОД ЗВЕЗДИТЕ, което ще се провежда в летните вечери с вход свободен и предварително обявен афиш.
Импровизираната сцена, декорирана с художествени стенописи с фолклорни мотиви ще дава поле за изява на местните млади таланти.

С откриването на “Зелената библиотека” се разнообразява и обогатява културния живот в селото. Облагородения читалищния двор, предлага обособен кът за срещи, творчество, култура, общуване и сближаване. Децата и подрастващите от селото ще имат своето място и осмислено свободно време чрез творчески и културни занимания.

Официалното откриване на “Зелена библиотека” ще се състои на 13.07.2023г. от 20:30 часа с художествена програма, кулинарни изненади от домакините и прожекция на игрален филм.

Skip to content