Scroll Top

Носители на 6-те годишни награди на ФГББ

22b8e764-bbd6-4f53-b2a5-e262dc51591a

На 07 ноември от 19.00 ч. в Национален дом на науката и техниката,ул. „Г.С. Раковски“ 108, гр. София на тържествена церемония бяха връчени 6-те годишни наградите на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2022.
Наградите се присъждат в изпълнение на мисията и целите на Фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Петчленно жури от членове на Обществения съвет на ФГББ – проф. Боряна Христова, Снежана Йовева Проф.  Владимир Атанасов, Георги Константинов с председател – Доц. Георги Лозанов определи носителите на наградите за 2022 г. в следните категории:

Наградата за медии във всяка от двете под категории – национална медия и регионална медия, се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките
През 2022 г. носители са:
            Медия с национално покритие – БНТ за предаването БИБЛИОТЕКАТА
            Медия с регионална медия – Радио Факус –Кюстендил
Грамоти за номинации получават – Долап.БГ; Вестник Търговищки НОВИНИ; БНР-РРС Стара Загора.

Наградата за спомоществовател се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията в изпълнение на мисията й да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната. В категория  спомоществовател „Снежана Янева” журито тази година присъди 2 награди на  Издателство Ентусиаст и на Благотворителна инициатива „Чрез Спорт към Знание”.
Грамоти за номинации получават А1-България и НЧ "проф. Кирил Дженев – 2018" гр. Пловдив
Наградата за публична институция се връчва на институция, която в надграждане на задължителните й по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.
Носител на наградата публична институция е Школа по Изобразително изкуство към "Център за подкрепа за личностно развитие"- гр. Ихтиман;

Грамоти за номинации получават НЧ "Постоянство – 1856" гр. Лом и Сдружение "Платформа АГОРА – Активни граждански общности за развитие и алтернатива".

Форумът се организира в сътрудничество със СУ „Св. Климент Охридски”, УниБИТ, БПМР и с медийното партньорство на БНТ, БНР, онлайн медиите Аз-чета, Детски книги, Kafene.bg

 

Skip to content