Scroll Top

Eвропейска седмица на програмирането в Габровска област

news-evropeyska-sedmitsa-programirane

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово е една от 19-те обществени библиотеки в страната, които подкрепят инициативата на Фондация „Глобални библиотеки – България“ и Посолството на САЩ в България за ежегодната Европейска седмица на кодирането, чиято основна цел е повишаване на обществения интерес към програмирането.
Тя насърчава европейците от всички възрасти да придобиват дигитални умения без страх и да осъществяват свои идеи чрез новите технологии. В дните от 8 до 23 октомври 2022 година, инж. Йолина Христова, инж. Ивелина Пенчева и инж. Мариана Трифонова, специалисти от екипа на Габровската регионална библиотека, проведоха атрактивни обучения за първи стъпки в програмирането с интерактивните играчки Bee Bot и робота Finch сред деца и ученици от Габрово, Дряново, Плачковци, Севлиево, Трявна.

Първото забавно обучение за 2022 г. се проведе в НЧ „Дряновска пробуда – 2008”, гр. Дряново. В него взеха участие 12 деца от II и IV клас на СУ „Максим Райкович”, с ръководител Бисерка Драгнева. Обучението бе организирано със съдействието на Румяна Карамфилова – читалищен секретар-библиотекар. Следващата инициатива през Европейската седмица на програмирането е „Занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee Bot [пчеличка-робот]” Това обучение обхвана 20 деца в ДГ „Мики Маус”, с. Враниловци, Габровско, със съдействието на кмета на с. Враниловци Теодора Томова и читалищния секретар-библиотекар Албена Петрова. На 12 октомври в град Трявна 24 деца от ДГ „Калина“ взеха участие в обучение със занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee-bot.

Следващото обучение бе отново в гр. Трявна „Начални стъпки в програмирането с робот Finch” с 20 деца от IV клас на СУ „П.Р. Славейков”, с ръководител Нина Гашпарова.

И двете обучения бяха организирани със съдействието на Стефка Тодорова – читалищен секретар-библиотекар при НЧ „Пенчо Славейков”, гр. Трявна.

На 18 октомври поредното обучение бе в ОУ „Ран Босилек”- гр. Габрово. В занимателните игри с програмируемата интерактивна играчка Bee Bot взеха участие 70 първокласници от това учебно заведение.

Град Севлиево бе посетен от библиотечните специалисти на 20 октомври. Тук се проведоха две обучения – „Начални стъпки в програмирането с робот Finch” и „Занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee Bot” за 28 деца от III и IV клас на ОУ „Васил Левски”, с. Шумата, Севлиевско.

Обученията се осъществиха в Градска библиотека – Севлиево със съдействието на директора Добрина Минкова.

Последната инициатива на екипа на РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово в подкрепа на идеите на Европейската седмица на кодирането бе проведеното на 21 октомври обучение „Занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee Bot” в НЧ „Пробуда – 1924” – гр. Плачковци, за 13 ученика от II и IV клас на ОУ „Васил Левски, с ръководител Валентин Черкезов и с активното съдействие на екипа на читалището и читалищната библиотека.

В проведените общо 10 забавни обучения и игри за първи стъпки в програмирането взеха участие 187 деца и ученици от Габровска област.

Skip to content