Scroll Top

Нощ в библиотеката 2022

news-nosht-na-bibliotekata

За поредна година Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се присъедини с богата програма към европейската инициатива Нощ на музеите и галериите, която се проведе на 14 май. Изложби, арт ателиета, демонстрации, концерти, спорт, космическо и огнено шоута са само част от изявите, на които се насладиха гостите на културната институция в градинката на площад Батенберг и в пространствата на библиотеката.

Започнахме още на обяд с новото космическо шоу на Щурата лаборатория с нови експерименти и невероятно филмче в мобилния им планетариум “Астронет”, което се прожектира чрез специална технология навсякъде около присъстващите. Всяко дете получи светещ в тъмното талисман и нарисува своя галактика на специална машина.

В градинката пред библиотеката Спортен клуб „Академик“ към РУ „Ангел Кънчев“ предизвикваше през цялото време на Нощта смелостта и ловкостта на малки и големи в катерачна надпревара върху специално построена стена.

С фиеста на ретро автомобили от Авто мото клуб „Русчукъ“ започна официалната програма на библиотеката, в която се включиха младите дизайнери от ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“ с модното ревю „Минало в бъдеще време“. Последва я концерт „Сцена Библиотека“ на Детска вокална група „Слънце“ към ОбДЦКИ с ръководител Наталия Константинова.

Група Infernity – Fire Art се включи в арт маратона със забавна демонстрация на съвременни циркови изкуства с пой, стаф и топки за жонглиране, обучителна работилница и занимателни игри за децата с награда за победителя – игра с пинята.
Пролетната буря съкрати Зумба ритмите на Деница Филева и принуди Момчил Михайлов – МОМО да прехвърли музикалния си проект ПРЕДИ ПОЛУНОЩ в Заемна вътре в сградата на библиотеката. По-рано в Заемна посетителите с удоволствие се отдадоха на „Вдъхновение сред книгите“ в работилницата по рисуване на Неда Малчева.

В Галерия „Библиотека“ беше открита изложба плакати на Люба Томова „АСОЦИАЛНО ЗА СОЦИАЛНОТО“ (Non-Commercial Posters), която се реализира по проект “За плакатите – дигитално и реално” на русенската библиотека, финансиран от Национален фонд “Култура”. Експозицията представя плакати на вечни произведения – постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“, като в тях е отправена препратка към съвременната социална проблематика. Тя беше открита от своя куратор – русенския художник Георги Пасев. За автора говориха доц. д-р Ненко Атанасов от катедра „Плакат и визуална комуникация“ на Национална художествена академия и Димитър Трайчев – Сталкер от График дизайн студио.

„Сонетът между дигиталното и реалното“ беше пърформансът на актьори от Държавен куклен театър – Русе, които представиха в Библиотечко традиционната сонетна форма по нов интересен начин под режисурата на Диана Досева и Елица Йовчева.
Посетителите на Нощ в библиотеката имаха възможност да минат по туристическия маршрут на културния институт и да се запознаят с тайните му кътчета като ретро музея и часовниковата кула.

Много настроение и чудни забавления очакваха най-малките в Библиотечко. В пространството на детски отдел бяха подредени две изложби: “Магичният свят на Хофман” – с книжки от фонда на библиотеката и рисунките от конкурса, посветен на творчеството на Е. Т. А. Хофман, и “Разкажи ми в рими” – с книги на Мая Дългъчева, посветена на 55-годишнината на писателката. Във фоайето на ІІ етаж Илия Деведжиев им разказа с аудиокартини как Сребърната риба роди Караконджул в костюм. Деца и родители гледаха и невероятно шоу в различни жанрове на магичното изкуство: илюзия, манипулации, комична магия, фокуси от близко разстояние и др., забъркани от младия и динамично развиващ се илюзионист Симеон Петров. Освен това в Библиотечко русенчетата плетоха с Мецанка Малинка, рисуваха и преживяха невероятни мигове с демонстрациите на новите технологии: фогскрийн, роботите Финч, плеличките и Марти, VR очила и холограми в дигиталните пространства на детския отдел.

Групата Infernity – Fire Art сложи край на програмата Нощ в библиотеката с огнено шоу с пироефекти в полунощ на площад „Батенберг“.

Благодарим на всички артисти, клубове и състави, които направиха програмата на вечерта пъстра, разнообразна и незабравима за стотиците русенци, които посетиха библиотеката в Нощта на музеите и галериите.

Skip to content