Scroll Top

EX LIBRIS – EX TRAINS „пътува“ с експреса „Свързана Европа“

8

Международният конкурс за екслибрис на русенската библиотека символично се включи в инициативата Connecting Europe Express.
Директорът на Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе Теодора Евтимова подари на представители на Европейската комисия афиши на XVІІ Международен конкурс за екслибрис "EX LIBRIS – EX TRAINS", който се провежда под патронажа и с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Програма „Култура“ на Община Русе, луксозни каталози от предишни издания на форума и рекламни материали на културния институт. Гостите пристигнаха в дунавския град с влака експрес "Свързана Европа" точно в 19:30 ч. на 16 септември.
След пристигането си в Русе представителите на Европейската комисия посетиха музея на транспорта в града, който се помещава в първата построена железопътна гара в България. Connecting Europe Express продължава пътя си през Стария континент, отпътувайки на 17 септември към румънската столица Букурещ.
Инициативата Connecting Europe Express е едно от най-емблематичните събития в Европейската година на железниците за популяризиране на железопътния транспорт като най-екологичен, безопасен и енергийно-ефективен. Темата на XVll Международен конкурс за екслибрис  на библиотеката през 2021 г.  – ,,Ex Libris – Ex Trains", е в синхрон с тази инициатива и логично брандът на конкурса вече пътува с влака „Свързана Европа“.
Експресът ще свърже символично цяла Европа, като е стартирал своето пътуване от Лисабон, Португалия, като страна председателстваща Съвета на Европейския съюз на 2 септември, ще премине през столиците на страните членки на ЕС и ще завърши пътуването си в Париж на 7 октомври. Connecting Europe Express спира в над сто населени места по време на петседмичното си пътуване.
Темата за намаляването на вредните емисии от транспорта е все по-актуална и дискутирана на европейско ниво. През 2019 г. ЕК представи концепцията за прилагане на т.нар. Зелена сделка, която налага сериозни мерки за ефективно използване на ресурсите и намаляване на замърсяването. Амбициозният план е до 2050 г.

 

Skip to content