Scroll Top

Изложба „Детски периодичен печат“ в русенската библиотеката

1

Експозицията беше открита в Деня на библиотекаря. Подредена във фоайето на втория етаж на русенската регионална библиотека, тя е посветена на 150 години от издаването на първото детско българско периодично издание „Пчелица или ред книжки за децата”, което поставя началото на Детския периодичен печат. То е публикувано през 1871 г. в Цариград. Автор на всички материали е Петко Р. Славейков. В изданието са публикувани приказки, басни, стихотворения, пословици, гатанки, описания, поучителни статии и анекдоти. Засегнати са теми от различни области: география, история, физика, зоология, ботаника. Присъствие на страниците на това първо детско издание намира  и художествената литература. В поредица от статии Петко Славейков разказва за славното минало на Отечеството. Той засяга и нравствено-етични теми със заглавия на така наречените „поучителни статии“ – „Почитайте родителите си", „Длъжност към старите", „Съвет от баща на син", „Характерът на истинския човек",  „Имай добра съвест" и др. В друга серия от статии Славейков разказва на децата за растенията и животните, за далечни държави и непознати градове, за велики личности, за научни открития и любопитни факти.
От „Пчелица или ред книжки за децата” излизат седем броя, всяко от които по 16 страници, след което спира да се издава. След Освобождението списанието е възстановено и много български деца четат неговите родолюбиви книжки. До 1944 г. се появява два пъти месечно – на 1-во и на 16-то число.
В старопечатния фонд на русенската библиотека се съхранява първият брой на сп. „Пчелица или ред книжки за децата“ с редактор Петко Р. Славейков от 1871 , който е включен в изложбата. Наред с него са изложени детските списания и вестници „Здравец“, „Картинна галерия“, „Светулка“ с редактор Елин Пелин, „Дружинка“, „Другарче“, „Славейче“, „Детска радост“ с редактор Ран Босилек, комиксовите списания „Чуден свят“ и „Дъга“ и някои от съвременните издания след 1990 г. като „Бърборино“, „Аз съм българче“ и др. Специално място е отделено и на издадените в Русе „Изгрев“, „Юноша“, Ученическа мисъл“.
Любопитен факт е, че почти всички детски списания и вестници съдържат освен литературни произведения и поучителни истории и забавни странички. Чрез специално подбрани игрословици, скрити картинки, въпроси, гатанки, кръстословици или тайнствени квадрати създателите на детски периодични издания провокират малките да мислят. Една такава скрита картинка от Първото детско-юношеско списание след Освобождението – списание „Здравец“ може да се види във витрините на изложбата. А други ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на библиотеката по време на Националната библиотечна седмица 17- 22 май 2021 г.
Вестник „Славейче“, което също може да се види в експозицията, е вестник за деца, който излиза всеки петък. Литературната редакция се осъществява само от Стоян Русев , по – известен като Дядо Благо, и Стоян Попов, познат с името Чичо Стоян. Обстоятелството, че в един и същи брой Стоян Русев е трябвало да помества по два, три и повече свои произведения, е наложило той да използва много псевдоними, между които безспорно установени като негови са: Дядо Благо, Рою, Нанин, Баба Тодора, Баба Димка, Станка Радкова.
Рекламата е неразделна част от периодичния печат. Тя е насочена главно към привличане на нови абонати като се обещава интересно съдържание, хубави илюстрации, а на редовните абонати и подаръци. Ето как звучи една такава реклама от страниците на списание „Картинна галерия“: „Извънредна премия за учениците абонати. Които ученици се абонират задружно най-малко 10 души при своя учител преди 15 декември 1906 година, ще получат безплатно:
Една кутия с 6 цветни тебешира (пастели) от цветовете: жълт, червен, син, портокален, теменужен и зелен.
Заб. 1. Тия тебеширчета са доставени специално за абонатите на „Картинна галерия“, имат природни цветове, разтриват се и нямат нищо общо с недоброкачествените и неразтриваеми восъчни пастелчета, които тъй много наводниха у нас, и които покрай други свои недостатъци имат и тоя, че щом се стоплят в ръката на рисувача се чупят веднага…“
Още любопитна информация за детския периодичен печат съдържат книгите „Детско- юношески периодичен печат 1871-1918“ с автор Таня Стоянова и „Българската детско – юношеска периодика“ 1878-1944 от Стефан Иванов.
Изложбата може да бъде разгледана от 11 май 2021 г. до 15 юни 2021 г.
 

Skip to content