Scroll Top

С дълбока скръб съобщаваме

007_IMG_9970_Global_lib

Скръбна вест

На 31 март ни напусна д-р Емилия Станева – Милкова, председател на Управителния съвет на ББИА, един от учредителите на фондация „Глобални библиотеки – България“ и дългогодишен партньор в Програмата, насочена към модернизация на обществените библиотеки в България.
Целият професионален път на Емилия Милкова е свързан с библиотеките. Тя завършва „Библиотекознание и библиография” в Държавния библиотекарски институт и след това придобива магистърскастепенпо история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. През 2013 година защитава докторска дисертация в УНИБИТ поКнигознание, библиотекознание ибиблиография. Има редица специализации в САЩ и Германия.
Започнала като библиотекар в детския отдел на регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич, от 1992 г. тя работи в Справочния отдел на регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна.През 1998 г. е избрана за директор и повече от 20 годиниръководирегионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Под нейно ръководство тя преобрази облика си и се превърна във водеща обществена библиотека в страната. Безспорен е нейния принос в развитието на електронните услуги, дигитализацията на библиотечните фондове, инициативите за насърчаване на четенето. По нейна идея стартира първия Маратон на четенето, който по-късно се превърна в национална инициатива.
През последните четири години бе депутат в 44-то Народно събрание от гражданската квота в парламентарната група на ПП ГЕРБ, член на Комисията по културата и медиите.Като депутат и председател на ББИАтя отстояваше интересите на библиотеките и правеше всичко по силите си за по-доброто им финансиране и правна регулация.Позитивна и ориентирана към намиране на решения Емилия Милкова умееше да убеждава представителите на изпълнителната власт и политиците иотстояваще интересите на библиотеките.Тя остави ярка следа в професионалната ни общност и ще остане еталон за етичност, колегиалност и човещина.

Дълбок поклон пред паметта на нашия колега и приятел Емилия Милкова.
 

Skip to content