Scroll Top

Нощ на литературата 2020 в добричката библиотека

DSC02457

И тази година Регионална библиотека „Дора Габе“ се включи в Нощта на литературата. За Добрич организатор на проявата е Община град Добрич в партньорство с Регионална библиотека „Дора Габе“ и Регионален исторически музей – Добрич.

На 7 октомври 2020 г. проявата откри Невяна Христова, директор на библиотеката, която поздрави присъстващите за отношението към четенето и представи мъдрата и смешно написана книга за буквите на Владислава Войнович „Аврам, Богдан, вода газят“.

В първото читателско гнездо, начало на четенето постави  Росица Йорданова, зам.-кмет при Община град Добрич, която прочете откъс от увлекателния роман с много житейски истини на сръбската писателка.

Първите гости на литературната инициатива бяха група деца от ДГ №8 „Бодра смяна“, които с интерес слушаха откъс от АзБучния роман, поднесен по най-забавния начин от актьора в Държавен куклен театър „Дора Габе“ – Румен Куртев.

В нощта на литературата почитателите на поезията имаха възможност да получат автограф от поета Сашо Серафимов на най-новата му книга Натрупване на незнание, издател Жанет 45. Преди да сподели някои от своите стихотворения и размисли с публиката, авторът увлече децата в съчиняването на приказка, чието продължение остави на малчуганите.

Успешната комбинация от любими за четене места, приятното представяне на откъсите и самия литературен текст предлага незабравимо културно изживяване. Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и към нейните идейни и творчески направления.

 

Skip to content