Scroll Top

Семейна медийна грамотност

Covid-19
  

Семейна медийна грамотност

ФГББ избра тази година през #AllDigitalWeek да фокусира вниманието на гражданите върху медийната грамотност.

Като партньор по проект Get Your Fact Straight заедно с колеги от 8 държави работим върху разработването на образователни ресурси за борба с дезинформация в социалните мрежи. То е ориентирано към младежи 14-16 години и техните родители/баби и дядовци. Веднага след справяне с кризата и отмяната на мерките за провеждане на масови събирания ще проведем и предвидените обучения.
Днес ще започнем с поредица от постове, свързани с темата:
Каква е разликата между информация и дезинформация? Лесно е! Първото е истина, второто – лъжа! Дали пък е толкова лесно? Това, което характеризира дезинформацията е намерението с което се използва – да ни подвежда с определена цел.
Ето и определението на Европейската комисия  дезинформация: невярна, неточна или подвеждаща информация, предназначена, представена и оповестявана с цел печалба или умишлена вреда на обществото. Това може да застраши демократичните процеси и ценности и да навреди конкретно на редица области, например здравеопазване, наука, образование и финанси. ( в параграф 6 на доклада https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/IP_18_1746)

Как да се справим с  лъжите, свързани с корона вируса
http://theconversation.com/how-to-spot-coronavirus-fake-news-an-expert-guide-133843?fbclid=IwAR1LtgrTVqFNY0pPOSbiCYni7Z_WTQDJTpn1ZQuesnp9eUxkbYpaJdWN7PY

Снимките в материала са примери за лъжливи новини.

 

Skip to content