Scroll Top

Европейска седмица на програмирането 2019

logo code week

За четвърта поредна година фондация "Глобални библиотеки – България" ще координира европейската седмица на програмирането /Code Week/ за обществените библиотеките в страната.
От 5 до 20 октомври 2019 г. под мотото „Вдъхнете живот на вашите идеи” библиотеките от страната ще организират различни събития с цел:

  • да се насърчи творческата изява чрез програмиране; 
  • да се дадат повече възможности на всеки;
  • да свържат хората с интерес към програмирането от цяла Европа;
  • да се повиши интереса към технологиите, техническите науки и математиката.

През 2016 г.  с подкрепата на Посолството на САЩ в България, ФГББ предостави първите роботи Финч, с които библиотеките организираха различни събития за да покажат, че програмирането може да е интерсно, забавно и полезно. Кампанията беше открита от еврокомисар Мария Габриел и посланика на САЩ Ерик Рубин в Американския център в Столична библиотека.

Кампанията през 2018 г. обхвана 4500 деца и млади хора от 50 населени места в страната.
 
Европейската седмица на програмирането е движение на равнище граждани, ръководено от доброволци, които популяризират програмирането в своите страни в качеството си на посланици на Седмицата на програмирането. 
Европейската комисия подкрепя Европейската седмица на програмирането и други инициативи за подобряване на уменията в областта на цифровите технологии в Европа. Подобряването на тези умения е част от Програмата за придобиване на нови умения в Европа и Плана за действие на ЕС в областта на обучението по цифрови технологии.
Активен посланик на кампанията от самото начало е евродепутатът Ева Майдел, която се включва във всички събитията, организирани от Публични библиотеки 2030 в Европейския парламент.

Skip to content