Scroll Top

Занимание по забавно програмиране с роботите „Финч” в добричката библиотека

P1000723

В дните на Летния детски клуб „Играй и учи”в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе занимание за забавно програмиране за деца с робота Финч.  Участниците бяха въведени в използването на компютърен език за програмиране Scratch, който е чудесен език за създаване на игри и анимации, и дава възможност за запознаване с основите на програмирането.
 
Децата се забавляваха при изпълнението на задачи, свързани с програмирането на движения на робота Финч и на анимирани спрайтове.
 
Регионална библиотека „Дора Габе“ се включи в ПРОЕКТ „GENERATION CODE”, подкрепен от Посолството на САЩ и Фондация „Глобални библиотеки – България“. През м. февруари 2019 г. в библиотеката стартира обучение по програмиране с използване на робота Финч (Finch) с ученици от СУ „П.Р.Славейков”.

Използваните роботчета са предоставени на Регионална библиотека „Дора Габе“ от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“, и представляват нов тип роботи за компютърно моделиране и информатика, предназначени да подпомагат овладяването на различни езици за програмиране от детска аудитория. 

Идеята е децата да направят първите си стъпки в програмирането по интересен и забавен начин. Заниманието с робота Финч може да помогне и мотивира учениците да се насочат към компютърните науки, и е възможност за бъдещо професионално развитие.

Инициативата отговаря и на стремежа на библиотеката да подпомага местната общност да развива своите дигитални умения извън формалното образование, да насърчава творчеството и креативността у подрастващите.

Skip to content