Scroll Top

РБ „Н.Й.Вапцаров” – Кърджали се включи в 19-тата европейска седмица „All Digital Week ”

dsc03843

На 26 март деветокластниците от Средно училище с природо-математическа насоченост „Отец Паисий” – гр. Кърджали придобиха нови знания и умения по темата за Изграждане на сигурност и доверие в технологиите чрез развитие на умения в киберсигурността.
В ерата на информационните технологии ползването и съхраняването на информация в цифров вид в интернет /кибер/- пространството породи нов вид престъпления и нов вид нарушители. Невидими – без име, без лице, без локализация. Експертът от регионална библиотека Галина Деликирова проведе обзорна лекция пред младите хора. Тя им припомни, че нарушителите в киберпространството  са тихи и без предупреждение достъпват информацията, която се обменя ежедневно с банки, доставчици, клиенти, институции и приятели, за да я копират, компрометират, откраднат, продадат, контролират или унищожат, чрез Руткит /rootkit/; отдалечен контрол /remote control/; зловреден софтуер; вредоносни програми за скрито превземане на дадена система.
 

 

 

 
По време на разговора  научиха повече за заплахите и превенцията като: Използване на легална надеждна антивирусна програма; Актуализиране на софтуера на устройството; Периодичната смяна на пароли и избягване тя да се запаметява; Сваляне на приложения само от проверени източници и други способи.
Деветокластниците  проявиха жив интерес и засипаха лектора с въпроси. Някои от тях дори веднага престъпиха към действие, като си направиха профил в официалния сайт на производителя на своя телефон. Други пък инсталираха антивирусни програми на телефоните си.
Необходима е нова информационна сигурност и надеждна защита /киберзащита/ от високотехнологичните престъпления бяха убедени всички участници в срещата.
 

Skip to content