Scroll Top

Национален форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ 2018

poster-libraries-today-forum-with-patronage

8 – 9 ноември 2018 г., хотел „Рамада“, гр. София

 
Откриване на 8 ноември 2018 г., 9.00 ч., зала „Рубин“ на хотел „Рамада“

Сайт на Форума:
http://oldwww.glbulgaria.bg/nationalforum2018

Съвременните библиотеки като субект и обект на цифровата трансформация ще бъдат във фокуса на третото издание на Националния форум „Библиотеките днес“ 2018, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“.

Тазгодишният форум ще се проведе под патронажа на г-жа Мария Габриел, Европейски комисар по цифрова икономика и цифрово общество, и с участието на лектори от България, Европа и САЩ.

В рамките на форума ще бъдат представени състоянието на обществените библиотеки в страната от гледна точка на технологичните предизвикателства. Ще бъдат показани добри примери от страната и чужбина, въвеждането на интегрирани библиотечни системи, споделената дигитализация на писменото културно-историческо наследство, разработването на платформи за онлайн обучение и др.

Участие във форума ще вземат над 500 представители на обществените библиотеки от цялата страна, на бизнеса и академичните среди, на изпълнителната, законодателната и местната власт, както и на неправителствения сектор, професионални и браншови организации.
В двата дни на форума ще има тематични сесии, посветени на цифровия дневен ред и предизвикателствата пред библиотеките, опазването и достъпа до културното наследство в XXI в., новите технологии и програми в библиотеките, медийната и детската грамотност и др.

Своя опит ще споделят представители на Европейското бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации (EBLIDA), Американската библиотечна асоциация (ALA), Щатския университет – Орегон, Градската библиотека на гр. Щутгарт, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Фондация „Глобални библиотеки – България“, представители на българските регионални библиотеки и бизнеса.

На 8 ноември ще бъдат връчени и вторите годишни награди на фондация „Глобални библиотеки – България“ за подкрепа на работата на библиотеките в страната.

Форумът „Библиотеките днес“ през 2018 г. се реализира със съдействието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Гьоте-институт България и с подкрепата на Уча.се, Райс ЕООД и Qulto. Медийни партньори са Българската национална телевизия, Българското национално радио и онлайн изданията „Аз чета“, „Детски книги“ и Kafene.bg.

Skip to content