Scroll Top

Ден на градинаря организира читалищната библиотеката в Сенник

1 а

Денят на градинаря в България се чества на 1 август.На този ден празнуват всички, които се грижат за цветя,зеленчуци и овошки,както професионално, така и за удоволствие.
Празникът в Сенник,организиран от читалищната библиотека премина в две части. По инициатива на Янка Балканска в градината пред къща-музей”Дан Колов” засадиха различни видове рози Гена Тинчева,Стефка Кръстева,Румяна Мичева,Гена Дочева и Стефка Петрова. „Нека заедно,направим тази градина красива като нашите!”-призова племенницата на Дан Колов.Тя събра около себе си като ученички,опитните цветарки и им разказа за любовта на дядо си Дончо към цветята. Нека всеки да знае,че преди на отпътува за Америка,едва тринадесет годишен Дончо Колев е работил в унгарските градини в продължение на 4 години.
В Сенник всеки има градина, от красива-по красива и подредена.Изобилието от зеленчуци,плодове и цветя се вижда и от снимките, които сенничани изпращаха в продължение на седмица.Затова втората част на празника се проведе в библиотеката.Не стигнаха вазите, за да се натопят букетите, които двадесетте градинарки донесоха в библиотеката.А и най-голямата маса се оказа тясна, за да се подреди изложба от плодове и зеленчуци, донесени от тях.Бяхме обявили конкурс за най-големи плодове и зеленчуци и най-красиво градинско цвете. След като обявихме победителите в категориите, всеки разказа как е успял да постигне това. Победителките в раздела за най-красиви цветя и най-големи чушки-Анка Петрова и Еленка Райкова разкриха тънкости в градинарството и отглеждането на цветя.
“Всички с нетърпение очакваме да спре дъждът, за да влезем отново в градините.Молим се, само за здраве и сили за да оберем реколтата, да изпращаме плодове и зеленчуци на деца и внуци и напълним мазите със зимнина:компоти,туршии и сладка.”-сподели Ангелина Сомлева.

Skip to content