Scroll Top

Нова културна придобивка в Дряново

20180717_101439
Проект „Активни общности: изграждане на капацитет за промяна”

 

Нова културна придобивка в Дряново

В продължение на две години Община Дряново и Сдружение «Платформа АГОРА – Активни граждански общности за развитие и алтернатива» – София съвместно работиха по проект «Активни общност: изграждане на капацитет за промяна». В рамките на инициативата бяха проучени неизползвани до момента местни ресурси на територията на Общината, с цел да бъдат идентифицирани нови възможности за развитие в областта на алтернативния туризъм, социалното предприемачество, културното наследство, изкуството и културата. По този повод двама млади творци – художниците Иво Илиев и Венцислав Йосифов от 140 ideas посетиха Дряновския край, като бяха приети да битуват в домовете на местни жители. Идеята на това гостоприемство беше художниците не само да рисуват по време на пребиваването си тук, но чрез комуникацията си със семействата да видят града на Колю Фичето през различен поглед. Иво и Венци посещаваха района на Дряновския манастир и други природни и панорамни забележителности, които пресътвориха в своите картини. Паралелно с това художниците откриха подходяща стена върху сградата на „Местни данъци и такси”, където в момента рисуват графит, който символизира водата, чистотата, красотата на Дряновския край. В основата е идеята за съзиданието. Жената върху стенописа е майката – Природа, която излива водата от менците си. Освен това би могло да се направи и паралел с дряновските булки и Дряновската река.  До утре – петък, работата върху стенописа ще приключи  и той ще се превърне в любопитна и интересна културна атракция за жителите и гостите на Дряново. Местоположението му в района на пешеходната зона гарантира бързата осведоменост на хората за новата културна придобивка.
        Художниците Венци и Иво ще представят пред дряновската общественост картините си, вдъхновени от красотите на Балкана, на 20 юли 2018г. /петък/ от 19.00ч. във фоайето на НЧ «Развитие-1869».

—————————————————————————————————————————————————————————-

Проектът "Активни общности: изграждане на капацитет за промяна" се изпълнява от Платформа АГОРА с подкрепата на Фондация Америка за България.

 

Skip to content