Scroll Top

РБ „Христо Ботев” – Враца стартира проект „Техно Либ”

dscn1633

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца започва работа по проект „Техно Либ” – мини технологичен център в библиотеката. Разработката ще се изпълнява в партньорство със сдружение в обществена полза „Враца Софтуер Общество”.
Основната цел е създаване на мини технологичен център за обучение и демонстрации на нови технологични чудеса – дрон в библиотеката, роботика в библиотеката в специално създадена „Зона за тийнейджъри”. Библиотеката да инвестира средства и ресурс в новите технологии, за да можем да позволим на нашите потребители да научат и да задават въпроси за неща, които са заинтересовани да изпробват, но не непременно да купуват за себе си. Да привлечем тийнейджърската аудитория към библиотеката.
Специфичните цели са: дa сe привлекат, обучат и направят демонстрации за  хора във възрастова група 15 – 19 години; въвеждане на младежите в света на високите технологии; създаване на роботи и възможност за участие в състезания по конструиране и роботика; да се повиши компетентността на 20 библиотечни служители за работа с новите технологии и приложения с цел формиране на умения за оказване на помощ при съдействие на потребителите; да се утвърди ролята на Регионалната библиотека като водещ информационен и образователен център.
Целевата група ще бъдат потребители на възраст между 15 и 19 години. В резултат на проекта ще бъдат обучени 60 потребители – 40 потребители, разделени на две групи по 20 човека в обучение „Увод в роботиката” и една група от 20 човека в обучение „Дрон в библиотеката”.
В рамките на проекта ще бъде изграден мини технологичен център в библиотеката с цел по-широк достъп до информационните услуги в специално обособена „Зона за тийнейджъри”. Новото място за младите хора на Враца ще е оборудвано с най-нови технологии и дейности. Ще се провеждат ежегодни обучения за работа с дрон и хоби роботика с комплекти Ардуино, съвместно с „Враца Софтуер Общество”.
Продължителността на проекта е от май до ноември 2018 година. Общият бюджет е 5 015 лева.                                      
Обученията за потребители започват в средата на юни. Желаещите да се включат могат да се запишат на телефон:  0878 236 263, e-mail: libvratsa@libvratsa.org или на място в Регионална библиотека до 12 юни 2018 година, включително.
Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

Skip to content