Scroll Top

ФГББ представи състоянието на библиотеките в рамките на Националната библиотечна седмица

nmitev
На 15 май 2018 г. на тържествена церемония в зала „Средец“ на София Хотел Балкан беше открита 13-тата поред застъпническа кампания „Национална библиотечна седмица“ и бяха връчени Годишните библиотечни награди за 2017 г. на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Националната библиотечна седмица се организира в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“ и с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Медийни партньори са БНР, БНТ и сайтовете „Детски книги“ и „Аз чета“.

В рамките на церемонията изпълнителният директор на ФГББ Спаска Тарандова представи състоянието на българските библиотеки и проблемите, пред които са изправени те. Подчертани бяха и основните послания на тазгодишната кампания – провеждането на последователна национална политика за библиотечния сектор и единна стратегия за развитието му, както и спешна реформа в мрежата на обществените библиотеки.

Специални гости на откриването на Националната библиотечна седмица бяха Ева Майдел, член на Европейския парламент и председател на Международното европейско движение, Амелия Гешева, зам.-министър на културата, Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, Емилия Милкова, член на Комисията по културата и медиите в 44-то Народно събрание, Тодор Чобанов, зам.-кмет на Община София, Захари Карабашлиев, писател, посланици на библиотеките и представители на партньорски организации.

Повече информация за Националната библиотечна седмица и наградените ще откриете на сайта на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Skip to content