Scroll Top

МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ИСТИНИ И ЛЪЖИ ЗА ФАКТИ, НОВИНИ И СЪБИТИЯ”

0016

При голям интерес в Регионална библиотека „Любен Каравелов” се проведе Международната научна конференция  „ИСТИНИ И ЛЪЖИ ЗА ФАКТИ, НОВИНИ И СЪБИТИЯ”. В нея се включиха  80 участници от България, Румъния, Полша. В четири секции в залите на културната институция бяха представени различни гледни точки за истината и лъжата при интерпретиране на факти, новини и събития в сферата на историята, религията, философията, правото, културата, икономиката, технологиите и други области на човешкото познание.  Форумът беше посветен на 130-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Европейската година на културното наследство – 2018.

При откриването на конференцията директорката на библиотеката Теодора Евтимова в своето приветствено слово припомни важни моменти и факти от историята на русенската библиотека и промените, които се случват през годините. „В 21. век с човечеството очевидно настъпват сериозни трансформации. Отминалото столетие не е чак толкова отдалечено от нас като времева дистанция, но какви сложни и необратими процеси станаха възможни след прекрачването на границата на новото хилядолетие! Планетата навлезе в новата ера на познание и по нов начин започна да отразява и посреща всяко следващо предизвикателство. Това се случи и с библиотеките. Вече не сме в традиционната матрица на познанието.” – подчерта тя и пожела успех и ползотворни дискусии на участниците.

Гостите и участниците в конференцията бяха поздравени от народния представител Емилия Милкова, Иван Григоров, заместник – кмет „Хуманитарни дейности” на Община Русе, Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки България”, Красимира Александрова, директор на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Красимир Ениманев, председател на Русенска стопанска камара.

Бяха връчени поздравителни адреси от името на Галин Григоров, областен управител на Област Русе, кмета на град Русе – Пламен Стоилов, народния представител Искрен Веселинов, Българска библиотечно-информационна асоциациа, Фондация „Глобални библиотеки България” и от директори на библиотеки в страната.

На форума присъстваха още: Ирена Петрова, директор на Дирекция „Култура и образование” при Община Русе”, Юксел Ахмед, кмет на Община Дулово, Дара Чаушева, директор на Национален музей "Васил Левски", директори на регионални и общински библиотеки от страната, представители на културни и образователни институти в града.

Проф. д.и.н. Илия Тодев от Института за исторически изследвания при БАН, научен ръководител на конференцията, представи своя пленарен доклад „Фалшиви „скелети в гардероба” на българистиката”, отнасящ се за истини, лъжи и факти за загиналите при обсадата на Плевен в Руско-турската освободителна война.

В рамките на конференцията беше открита  изложба „Фотография в полет” на Явор Мичев – българина,  който превзе „National Geographic“.

В културната програма на Международната конференция участниците и гостите посетиха Националния музей на транспорта, където разгледаха музейната експозиция, представяща основни моменти от развитието на жп транспорта в България и връзката на железницата с пътническото корабоплаване по р. Дунав; парка-музей с влакови състави от средата на 19. век и средата на 20. век; „вагон-салони” за височайши пътувания от І и ІІ правителствен влак, с които са пътували Султан Абдул Азис, императрица Евгения, княгиня Климентина, Н.В.К.  Александър Батенберг,  Н.В.К. Фердинанд І, Н.В.Ц. Борис ІІІ и др.

Интерес предизвика разходката по Дунав с корабa „РусчукЪ”, както и туристическата обиколка от Ruse Summer Free Tour, по време на която гостите се запознаха с емблематични за Русе места и събития.

Skip to content