Scroll Top

читАлнЯта и Фондация “Глобални библиотеки – България” събират детски книги през април

Website_Children_Books_Campaign_2017-04-05

Сдружение за градски читални и Фондация “Глобални библиотеки – България”, с подкрепата на Фондация “Детски книги” започна кампания за обновяване на детските фондове на читалищните и общински библиотеки в страната. Трите организации провокират гражданите да дарят 1000 издания за деца в месеца на двата големи книжни празника: 2 април – Международния ден на детската книга и 23 април – Световния ден на книгата и авторското право. Акцентът на кампанията е върху книги за най-малките – децата от 0 до 6-годишна възраст.
 
В читАлнЯта в градината пред Народния театър, където е събирателният пункт, се приемат приказки, съвременни детски и тийн романи, комикси, класически произведения и други любими на децата текстове. читАлнЯта е отворена всеки ден от 10.00 до 20.00 ч.
 
„читАлнЯта беше създадена и се развива изцяло чрез дарения на гражданите, които активно четат, търсят и искат нови книги. С тази кампания ще продължим започнатото и ще позволим на повече млади читатели да открият удоволствието и любовта към книгите, както и новите възможности, които те предоставят”, споделя Александра Генова от Сдружение за градски читални.
 
“Липсата на достатъчно средства за закупуване на нова литература за библиотеките ги поставя все по-често в положение да не могат да попълват своите колекции с нови книги, особено за най-малките“, казва Спаска Тарандова, Изпълнителен директор на Фондация “Глобални библиотеки – България”. „От друга страна има родители, които не могат да си позволят да купуват детски книжки. Всичко това води до лишаване на децата от възможността да растат при равни условия и да опознават природата, света и да общуват по пълноценен начин”, допълва тя.
 

Всички деца и родители, които се включат в кампанията за събиране на детски книги, ще получат безплатни карти за читАлнЯта и ще участват в томбола за безплатни билети за събития в Столичния куклен театър и Софийска филхармония.

 
Партньори на кампанията са литературните сайтове azcheta.com и detskiknigi.com.
Skip to content