Scroll Top

Библиотеката в Добрич – посредник в образователната интеграция

DSCN5184

На 20 януари 2017 г. се проведоха поредни занимания за „Ранно музикално възпитание” и „Работилница за въображение” с деца от „Фондация ръка за помощ” по съвместния проект на Регионална библиотека "Дора Габе" Добрич „Библиотеката – посредник в образователната интеграция на деца от ромската общност”, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на Договор РД11-00-115/24.06.2016 г. с Министерство на културата.
Чрез музикалното занимание децата научиха къде живеят нотите, какви незаменими помощници са на музикантите . Заедно с библиотечните специалисти сътвориха нотна стълбица и научиха имената на нотите. С помощта на ксилофон и синтезатор пяха гамата, сами се включиха в изпълнението ѝ на различни музикални инструменти. Занятието завърши с импровизиран концерт, в който се включиха деца, преподаватели и библиотекари с помощта на китара, дайре, барабан, ксилофон, маракаси, триангел, перкусия гуиро, перкусия конче, дървено агого. Някои от децата показаха собствени умения да импровизират.
В своеобразната Работилница за въображение малчуганите редиха различни по вид пъзели, с помощта на които упражниха знанията си за цветовете, плодовете, зеленчуците, животните и предметите. В състезание кой по-бързо ще нареди елементите участваха всички с ентусиазъм. Благодарение на пъзела „Къде живее животното?” децата се включиха в асоциативна игра, чиято цел е да развие способностите за наблюдение, концентрация, както и да разшири познанията им за животните и тяхното местообитание.

Skip to content