Scroll Top

Седмица на програмирането в РБ „Петър Стъпов”

DSCN8318

С поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч (finch roborts) проведени от 15 до 23 октомври 2016 г., българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на програмирането (Europe Code Week). Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глоб@лни библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Търговище и Разград, и с градската библиотека в Димитровград.

На 17.10 и 21.10 пет роботчета Финч влязоха в детския отдел на РБ”Петър Стъпов” – Търговище, за да покажат на учениците от III и V клас на I ОУ „Христо Ботев” как по забавен и лесен начин могат да развият компютърните си умения и да направят своите първи стъпки в програмирането. Това е нов вид робот за обучение по компютърни науки, провокиращ въображението на децата. Разработен e в САЩ  като дизайнът и функционалността му са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon. Преподавателят Валентина Янакиева обясни на заинтригуваните деца, че роботът Финч е предназначен да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Задавайки различни команди, чрез специална програма, те могат да накарат Финч да се движи, да сменя цвета си и дори да говори. Роботът Финч е създаден с няколко нива на сложност. В най-високото се задават множество параметри, например ноти, чрез които може да бъде накаран да изпълнява цели мелодии. И още – посочвайки му различни градуси, той се движи и завива, като дори изпълнява фигури. Към робота може да се прикрепи флумастер и така той рисува, което го прави още по-атрактивен.

Курсове бяха проведени и в град Попово, за да могат и там децата да се докоснат до иновативните технологии. Роботчетата бяха програмирани да танцуваха и рисуваха и от учениците от Професионалната гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов“.Седмицата на програмирането завърши успешно и предизвика интерес в учениците.

Skip to content