Scroll Top

Забавно програмиране @ Вашата библиотека – резултати

P1040150

С 51 събития в 23 населени места библиотеките в страната отбелязаха Европейската седмица на програмирането.  С помощта на робота Финч бяха насърчавани програмирането и творчеството. Тук искаме да споделим нашия опит от представянията в Столична библиотека,  и    град Перник.

Дадената възможност, с подкрепата на Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“ ни отведе при деца от 5 до 13 години. Но нека вървим хронологично:

Първата ни среща беше на 15.10.2016 г в American Corner на Столична библиотека. По собствено желание, с много трепет и за ръка с някого от „големите” дойдоха първите участници на възраст от 5 до 10 години. Роботите, разпределени по един на две деца, вече ги очакваха, готови за изпълнение на всякакви задачи.

След кратко запознаване с основните възможности на Финч групата се впусна сама в изследване на възможностите и много бързо покри първите две нива на сложност на програмиране.

Много емоции ни предложи и посещението в Средното специално училище за деца с увреден слух "Проф. Д-Р Дечо Денев" – София

Дали може един малък танцуващ робот да бъде полезен на дете със затруднен слух? Да, защото много бързо показва отговорът на въпроса:”А каква грешка имам в тази програма?” и дава още една възможност да научи нещо ново и полезно.

Изненадващо получихме покана и от Регионална библиотека “Светослав Минков” – град Перник. Там ни очакваха момчета и момичета от 6-ти клас от едно от училищата в града.  Какво постигнахме заедно? Освен изброеното и по-горе накарахме роботите да рисуват. Да истински макар и прости форми като кръг и звезда, защото да програмираш фигури изисква и познания по математика.

Какво следва после?

После се надяваме да има още обучения, защото в нива 3 и 4 на езика Snap! Се навлиза в тънкостите на истинското програмиране, а това често значи търпение и много внимание до достигане на желания резултат от задачата.

Skip to content