Scroll Top

„Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност”

P5171564

Дни, преди навършване на 104 години от рождението на нашата забележителна землячка Люба Тодорова Ганчева, по псевдоним Яна Язова, на 17.05.2016 г. в РБ „Гео Милев”, литературният критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели и председател на Дружество „Будители” в Област Монтана, представи неизвестни факти и моменти от жизнения ѝ и творчески път. Водещ на срещата бе Биляна Димова – библиотекар в РБ „Гео Милев”.

            Разговорът за Яна Язова започна с прочит на някои от нейните емблематични стихотворения – „Циганка”, „Ние – тука”, „Неверница”. Писателят-журналист Юлий Йорданов, увлекателно представи пред краеведи, литератори, писатели, историци и любители на българската литература,  загадъчни разкрития, които сам е направил за живота на Люба Тодорова Ганчева. Юлий Йорданов показа таланта си на сладкодумен разказвач, представяйки в подробности историята на живота на очарователната, обаятелната, великолепната Люба Ганчева, започвайки от раждането ѝ, преминавайки през израстването ѝ като личност и велик творец, и стигайки до загадъчната ѝ смърт, за която научил, че „е била насилствено умъртвена, с колана на собствения ѝ халат”. Той сподели, че в дома му е гостувал Тодор Боров, с който провели задушевен разговор за интересни моменти от приятелството му с Яна Язова и проф. Александър Балабанов. В последната си книга „Ломчани, които не бива да забравяме”, литературният критик Юлий Йорданов е поместил спомени от този така любопитен разговор. Г-н Йорданов разкри, че след дългогодишни проучвания е успял да открие родната къща на Яна Язова, чието местоположение обаче ще запази в тайна, докато не излезе публикацията му за това изследване.   

            Юлий Йорданов е автор е на множество публикации, литературно-критически статии и краеведски изследвания, както и на 12 книги, сред които книгата „Съдба, прободена от перото”, посветена на Яна Язова и Тодор Боров. Член е на Съюза на българските писатели, председател на Дружество „Будители” в Област Монтана  и художествен ръководител на литературен клуб „Кръстьо Пишурка” при читалище „Постоянство” – гр. Лом, в който подчертава, че „участват само истински дарования, а не перодръжковци”. Г-н Йорданов е носител на редица национални и международни отличия, сред които две международни награди за публицистика през 1978 и 1985 г., почетна грамота и плакет на общобългарски комитет „Васил Левски”, званието „Почетен краевед” на Съюза на краеведите в България,  почетна значка на Монтана и на Русенския университет „Ангел Кънчев”, награда „Журналист на годината” на Синдиката на българските учители, почетния знак „Кръстьо Пишурка” на Община Лом и други.

За повече информация:

Веселина Младенова, РБ „Гео Милев” – гр.Монтана

e-mail: veselina_mladenova_@abv.bg

тел.: 096/ 300 417


Skip to content