Scroll Top

Как деца и младежи могат да се учат по забавен и иновативен начин на финансова грамотност в библиотеката

1_______ ________ - ___________ __ _______

На 21 юли, вторник, от 10.00 часа във фоайето на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе се проведе пресконференция за приключване и отчитане резултатите по проект „Забавна финансова грамотност за деца и младежи“. Присъстваха представители на партниращите организации: Милена Пенева от „Уникредит Булбанк” АД, проф. д-р Диана Антонова – председател на Фондация „Бистра и Галина“, Христинка Кръстева от „Нетуоркс-България” ООД, журналисти, гости и участници в проектните дейности.

Ръководителят на проекта Теодора Евтимова представи кратък отчет за извършеното от екипа. В хода на проекта беше оборудвана зала за провеждане на интерактивни ателиета, където по забавен и атрактивен начин 233 деца и младежи (при планирани 150) получиха основна финансова грамотност. Групите от деца до 14 години бяха запознати с четирите основни стълба на финансите – спестяване, харчене, даряване и инвестиране. Те използваха мобилните приложения за изготвяне на семеен бюджет, както и демо-версии за онлайн банкиране. В ателието за младежи до 24 години особено внимание беше отделено на някои основни банкови продукти и услуги, като разплащателни сметки, влогове, депозити, видове карти, кредитиране на студенти и др. Прилагането на съвременни технологии създаде привлекателна за младите хора среда за формиране на бъдещи финансово грамотни потребители.

Всички 233 участници посетиха клона на УниКредит Булбанк в Русе, където се запознаха с ПОС терминал, АТМ устройства и услугите, които могат да се извършват през тях.

В процеса на работа беше изградено трайно сътрудничество с Първо частно училище „Леонардо да Винчи” – Русе. Всички деца от 1. до 6. клас преминаха ателиетата и станаха наши читатели. Адекватността на темата и начините за поднасяне на информация провокира интерес от родители на участници, което доведе до провеждане на обучения от NN Group България и за самите тях. Управителят на шивашка фирма „Рени Стил“ прояви интерес към прилагането на финансовата игра „Ca$hflow“ като част от социалната политика на своята компания.
 
Иновативната услуга в Русенската библиотека предизвика интерес сред колеги от цялата страна, в резултат на което проектът е представен на дванайсет международни, национални и регионални форуми, в това число и на Регионална конференция на Комисията за защита на потребителите и Световната банка.
 
Свои впечатления споделиха участници и част от обучителите по проекта. Финалът беше отбелязан с обща снимка на екипа и партньорите, а присъстващите деца от настоящите ателиета са доказателство за интереса към заниманията и гаранция за устойчивостта на проекта.
 

Skip to content