Scroll Top

“Библиотека при НЧ “Д. П. Сивков – 1870″ – модерен обществен и културен център на Нова Загора” – проект по ГСФИП

DSCN0237
 Поредната проява по програма „Глоб@лни библиотеки – България” е създаването на уеб портал на библиотеката. Неговото представяне се състоя в Клуба на дейците на културата на 24 октомври 2013 г. от 17.00 часа. Срещата беше открита от главния библиотекар г-жа Йовка Петкова.  
На нея присъстваха и заместник-кметът на Община Нова Загора Светла Стоянова, секретарят на Общината Веселина Трънова, председателят на читалище „Д.П. Сивков – 1870” Георги Николов, управителят на фирмата партньор Таня Войникова, представители на медиите, общественици, литературни творци. Заместник-кметът Светла Стоянова поздрави членовете на екипа на библиотеката и гостите на събитието. Тя връчи поздравителни адреси от името на кмета Николай Грозев на г-жа Йовка Петкова и на управителя на фирмата изпълнител Таня Войникова за професионално свършената работа и отличния резултат.
С приветствие към домакини и гости на събитието се обърна и председателят на НЧ „Д. П. Сивков – 1870” Георги Николов.
Уеб порталът е създаден по проект „Библиотека при НЧ „Д. П. Сивков – 1870” – модерен обществен и културен център”, реализиран по Грантова схема за финансиране на иновативни проекти – 2013 г. по програма Глоб@лни библиотеки – България”. „Идеята за създаване на електронен вариант на „Литературен кръг – Нова Загора” възникна преди няколко години. Произхожда от традиционната роля на библиотеката за културното развитие на местната общност”: с тези думи г-жа Петкова започна представянето на реализирания проект. В него е включена и библиография на новозагорски творци от литературната група „Гео Милев”. За пръв път се представят на едно място всички автори, родени в Нова Загора или свързани с нея. На първия етап са включени дванадесет творци, които са предоставили своите авторски права, за да бъдат публикувани техни произведения. Библиографията съдържа кратка биографическа справка за сформирането на клуба; информация за неговите основатели и членове; наградени през годините; кратка автобиография на авторите; дигитализирани откъси от техни произведения; описание на публикувани и непубликувани архивирани документи; описание на публикации в пресата – от тях и за тях; наградени творби; снимкова информация; база данни; електронен каталог; мултимедия. Проектът е реализиран в партньорство със „СОФТЛИБ” ООД гр. София.
Как да се работи със сайта на библиотеката демонстрира Светлозара Банкова в презентация пред присъстващите. В една виртуална разходка из него, тя набеляза основните места за достъп и възможностите за търсене на информация, предоставяните нови услуги като: справка в електронния каталог; запитване и запазване на за книга; дори заемане на книга от други библиотеки.

http://libnovazagora.tobulgaria.info – линк към сайта
 

Skip to content